Ritme

Dagschema baby 13 maanden

Waar we bij 12 maanden best wel last hadden van een sprong, lijkt die bij 13 maanden als sneeuw voor de zon verdwenen en is het ritme perfect. Voor zo lang dat duurt dan 😉 Hieronder lees je hoe het dagschema voor onze baby / dreumes van 13 maanden eruit ziet.

Dagelijks schema

7:00 wakker. Het is bij 13 maanden regelmatig voorgekomen dat onze baby, M, rond 7:00 (vaak tussen 6:30 en 7:00) wakker werd. Wat is dat fijn zeg! Maar, meestal is hij toch rond 6:00/6:30 wel wakker. Ik laat hem altijd tot 7:00 liggen en hij vermaakt zich prima, doezelt nog een beetje, ‘kletst’ wat, etc.

7:15 fles 180ml. We beginnen de dag met een fles maar steeds vaker drinkt hij die niet helemaal op (soms maar de helft). Helemaal prima want écht nodig schijnen ze de flessen vanaf 12 maanden niet meer te hebben.

7:45/8:00 ontbijt. We ontbijten met wat havermout, ik gebruik voor M nog de babyvariant en die maak ik met koemelk. Vaak doe ik er wat blauwe bessen doorheen, wat frambozen of alleen wat kaneel.

9:15 – 10:00 slapen. Vaak breng ik hem om 9:00 naar bed en valt hij rond 9:15 in slaap.

Vaak worden in de ochtend korte dutjes, van 20 minuten zelfs, aangeraden om op die manier een lange middagdut te krijgen. Ik heb dit in deze 13e maand uitgeprobeerd maar het gaf nog niet dat effect met als resultaat een baby die aan het einde van de dag te weinig had geslapen. Nu slaapt M sowieso niet veel overdag, meestal rond de 2 uur á 2 uur en een kwartier. En om dat nou nóg minder te laten zijn omdat hij ’s ochtends maar 20 minuten slaapt, vind ik niet zo handig.

10:15 krijgt hij wat fruit. Peer, kiwi, banaan, gekookte appel, frambozen, blauwe bessen, sinaasappel, grapefruit, hij vindt het allemaal lekker.

12:00 lunch. We lunchen meestal met 1 á 2 boterhammen met boter met wat tahini, cashew pasta, pindakaas, pompoenpitboter, ricotta, mascarpone, amandelpasta of hummus. Vaak geef ik ernaast wat komkommer. Ook heb ik een aantal keer gesneden olijven neergelegd. Die pakt hij wel op en likt eraan en hij heeft er per ongeluk eentje opgegeten maar echt lekker vindt hij het (nog) niet. Datzelfde geldt voor kaas, ik ben voor emmentaler gegaan omdat dat een laag zoutgehalte heeft.

12:45 in bad. M gaat om de dag in bad. En omdat ik, nu we nog in Vancouver wonen, toch thuis ben met hem gaat hij ’s middags in bad. Dat scheelt weer tijd in de avond.

13:00 naar bed en meestal slaapt hij dan tegen 13:30. Maar, soms is valt hij ook pas om 14:00 pas in slaap.

15:00 uit bed. Dit is wel een beetje afhankelijk van hoe het eerste dutje is gegaan en hoe laat hij nu in slaap is gevallen. Ik maak hem uiterlijk om 15:30 wakker zodat de laatst mogelijke bedtijd om 19:30 is.

15:15 dan krijgt hij iets te knagen. Vaak heeft hij al voldoende aan een klein crackertje, wat overgebleven groente (broccoli, wortel of tomaatjes). Of als er nog een beetje babymuffin over is, krijgt hij die. Soms heeft hij er helemaal geen behoefte aan, ook prima.

17:00 avondeten. Rond 16:45 / 17:00 gaat hij eten.

18:00 fles van 210ml. Deze gaat meestal wel helemaal op. En soms vervroeg ik deze fles, als hij bijvoorbeeld slecht heeft geslapen overdag en daardoor om 18:00 naar bed moet. Dan krijgt hij hem om 17:30 en dan heeft hij dus ook vroeg zijn avond eten gehad, rond 16:30.

18:30 richting bed. Ook dit is dus afhankelijk van hoe laat hij is wakker geworden van het laatste dutje. Ik hou voornamelijk rekening met de wakkertijd en als hij overdag te weinig heeft geslapen (minder dan 2 a 2,5 uur) gaat hij wat eerder naar bed.

Ik heb me door een slaapcoach laten vertellen dat de beste bedtijd voor baby’s schijnt tussen 18 – 19:30 te liggen. En de meest waardevolle, herstellende slaap is alles voor 00:00. Ik probeer M dus idealiter rond 19u te laten slapen en als de slaap overdag niet zo lekker ging, gaat hij eerder naar bed.

Hoe ziet het dagschema voor jouw baby van 13 maanden eruit?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.