Dagritme voor een dreumes van 15 maanden
Ik merk dat het ritme waar M in zit in grote lijnen hetzelfde blijft, dat is wel fijn. Maar, we zijn wel wat gaan puzzelen met het slapen. Zoals je in het ritme bij 14 maanden kon lezen wilde hij nog weleens in de draagzak belanden voor het middagdutje. En dat hebben we de afgelopen maand niet meer gehad door wat te puzzelen met het ochtenddutje. Ook qua flessen zijn we weer naar een fles minder gegaan. Dus toch wel wat kleine veranderingen. Hoe het dagritme voor een dreumes van 15 maanden eruit kan zien, lees je hieronder.
Dagelijks schema
7:00 wakker. Meestal is M rond 6:00/6:30 wel wakker. Ik laat hem eigenlijk bijna altijd tot 7:00 liggen en hij vermaakt zich prima, doezelt nog een beetje, ‘kletst’ wat, vult zijn luier, etc.
7:15 melk. Omdat M de flessen kunstvoeding in de ochtend steeds vaker liet staan en er dus ook niet echt meer behoefte aan leek te hebben ben ik daarmee gestopt. We beginnen de dag nu met ongeveer 90ml warme koemelk site een fles. M is niet echt een melkdrinker en op deze manier weet ik zeker dat hij de voedingsstoffen wel binnen krijgt. Hij vindt het nog heel gezellig om op schoot even die fles te drinken om daarna lekker te gaan spelen en te wachten op zijn ontbijt.
7:45 ontbijt. We ontbijten met havermout met wat kaneel of fruit erdoor. Ik gebruik voor M nog de babyvariant en die maak ik met koemelk. Wel ben ik langzaamaan de havermout aan het mengen met ‘echte’ havermout. De babyvariant is in principe gewoon gemalen havermout. En door er een babymerk op te zetten en er misschien wat vitamines bij te doen kunnen ze het driedubbele rekenen als voor een pak havermout. Pure marketing als je het mij vraagt 😉 Maar goed, de babyvariant is wel een product waar M aan gewend is. Toen ik een ochtend de gewone havermout voorschotelde was dat dus geen succes, ik denk dat de structuur hem niet aan stond. Langzaamaan overstappen dus.
9:15 – 9:45 slapen. Vaak breng ik hem om 9:10 naar bed en dan valt hij rond 9:15 in slaap. En met dit dutje zijn we dus gaan puzzelen. Door deze wat korter te maken wordt het meer een soort overbruggingsdutje naar de middag en gaat hij, als het goed is, de middag langer slapen.
10:00 rond 10:00 eet hij wat fruit. Soms heeft hij er geen zin in en dan geef ik het er bij de lunch gewoon bij en gaat het wel op.
12:00 lunch. We lunchen meestal met 2 boterhammen, in het schema bij 13 maanden kun je lezen wat ik daar op doe en er bij geef. En soms maak ik bananenpannenkoekjes.
12:45 naar bed. Ongeveer 3 uur nadat hij wakker is geworden gaat hij weer naar bed.
15:00 uit bed. Idealiter slaapt hij 2 uur maar meestal is het 1,5 uur en soms een uur en een kwartier. Maar uiterlijk 15:00 haal ik hem uit bed.
15:15 krijgt hij een snack. Een stukje boterham, wat groente, een cracker, iets kleins dus. En soms is hij na 1 hap klaar, ook prima.
17:00 avondeten. Hij eet eigenlijk gewoon met de pot mee.
18:00 fles kunstvoeding van 210ml en deze gaat meestal helemaal op. Als hij slecht heeft geslapen overdag krijgt hij deze fles wat eerder. Als hij bijvoorbeeld om 18u naar bed gaat, omdat hij maar 1 uur heeft geslapen en om 14:00 al wakker was, krijgt hij de fles al om 17:30. Zijn avondeten is dan ook eerder. Mocht hij slecht hebben gegeten overdag dan wil ik hier nog weleens wat pap bij doen zodat hij in ieder geval genoeg heeft gegeten op de dag.
18:30 richting bed. Maar, dit tijdstip is dus afhankelijk van de dutjes overdag en de wakkertijd. Hij gaat 4 uur nadat hij wakker is geworden naar bed.
Over het algemeen is dit een prima ritme voor een dreumes van 15 maanden, in ieder geval voor die van ons. Natuurlijk zijn er ook dagen dat het allemaal anders loopt omdat hij niet wil slapen of heel snel weer wakker wordt. Dan passen we het schema die dag gewoon weer een beetje daar op aan.