Ritme

Dagritme voor een baby van 14 maanden

Het ritme bij 13 maanden was zo ongeveer perfect, alles liep soepel, hij sliep lekker. Kortom, geen vuiltje aan de lucht. Het begin van de 14 maanden ging eigenlijk nog steeds zo maar tegen het einde merkte ik dat er wel wat gaande was. Hoe het dagritme voor een baby van 14 maanden er bij ons uit zag en wat er aan het einde aan de hand was lees je hier.

Dagelijks schema

7:00 wakker. Het is bij 13, begin 14 maanden regelmatig voorgekomen dat onze baby, M, rond 7:00 (vaak tussen 6:30 en 7:00) wakker werd. Wat is dat fijn zeg! Maar, meestal is hij toch rond 6:00/6:30 wel wakker. Ik laat hem eigenlijk bijna altijd tot 7:00 liggen en hij vermaakt zich prima, doezelt nog een beetje, ‘kletst’ wat, etc.

7:15 fles 180ml. We beginnen de dag met een fles maar steeds vaker drinkt hij die niet helemaal op (soms maar de helft). Tegen het einde van de 14 maanden heb ik de fles verminderd naar 120ml omdat hij een groot deel toch altijd laat staan. Helemaal prima want écht nodig schijnen ze de flessen vanaf 12 maanden niet meer te hebben. Als M klaar is met de fles geeft hij dat héél duidelijk aan en dan is dat dus ook helemaal ok.

7:45/8:00 ontbijt. We ontbijten met wat havermout, ik gebruik voor M nog de babyvariant en die maak ik met koemelk. Vaak doe ik er wat blauwe bessen doorheen, wat frambozen of alleen wat kaneel. Soms wissel ik het ook af met griekse yoghurt met wat havermout erdoor en wat fruit.

dagritme voor een baby van 14 maanden
Havermout

9:15 – 10:00 slapen. Vaak breng ik hem om 9:00 naar bed en valt hij rond 9:15 in slaap. 

10:15 krijgt hij wat fruit.

12:00 lunch. We lunchen meestal met 2 boterhammen, in het schema bij 13 maanden kun je lezen wat ik daar op doe en er bij geef.

12:45 in bad. Hij gaat nog steeds om de dag in bad en ik kies dit moment omdat ik nu toch nog thuis ben met hem.

13:00 naar bed. Soms slaapt hij binnen 15 minuten maar hij doet er ook weleens een half uur over.

15:00 uit bed. Soms wordt hij uit zichzelf wakker en soms maak ik hem uiterlijk om 15:30 wakker, dan is de laatst mogelijke bedtijd om 19:30 is.

15:15 dan krijgt hij iets te eten, iets kleins. Een cracker, wat groente, een droge boterham. Hij vindt het allemaal prima. En soms wil hij niets, ook ok.

17:00 avondeten.

18:00 fles van 210ml en deze gaat meestal helemaal op. Als hij slecht heeft geslapen overdag krijgt hij deze fles wat eerder. Als hij bijvoorbeeld om 18u naar bed gaat, omdat hij maar 1,5 uur heeft geslapen, krijgt hij de fles al om 17:30. Zijn avondeten is dan ook eerder.

18:30 richting bed. Maar, dit tijdstip is dus afhankelijk van de dutjes overdag en de wakkertijd.

Tip: Tijdens het eten gebruik ik voornamelijk de EZPZ bordjes, die zijn écht ideaal. Ze blijven plakken op tafel, zijn beschikbaar in verschillende kleuren en varianten. Dus voor iedere maaltijd is er een geschikt bordje. Je vindt ze bij mijn favoriete producten.

Einde 14 maanden

En toen hadden we tegen het einde van 14 maanden ineens een dreumes die de dutjes overbodig vond. Het ochtenddutje ging eigenlijk nog altijd wel goed. Maar het tweede dutje wilde hij nog weleens overslaan. Dan duurde het eindeloos voor hij in slaap viel, ging hij alleen maar zeuren/huilen of gewoon de hele tent afbreken. In ons geval letterlijk de tent want we gebruiken hier een slumberpod, wat dat is lees je in het artikel ‘Hoe help ik mijn baby slapen’.

Maar, M was er echt nog niet aan toe om maar 1 dutje te doen. Zeker niet als hij vroeg wakker was (rond 6:00), dan redt hij het echt niet om wakker te blijven tot een middagdutje. Mijn tactiek is dan om de draagzak erbij te pakken. Als hij na een uur in bed liggen nog steeds niet slaapt en geen poep heeft, of pijn, etc., hang ik hem in de draagzak en ga ik in de badkamer staan gezien dat de meest donkere kamer is in huis. Soms stribbelt hij nog een beetje tegen of gaat hij zitten klooien (aan mijn gezicht voelen enzo) maar over het algemeen slaapt hij dan binnen 5 minuten. Dan laat ik hem slapen tot uiterlijk 15:30. Ik sta er zeker niet om te springen om hem in een draagzak te hangen en een uur te gaan wiegen in een donkere kamer, dan blijft er namelijk ook 0 tijd over om iets voor mezelf te doen. Maar met een oververmoeide baby ziet de nacht er meestal ook niet fijn uit dus dan offer ik liever mijn tijd overdag op 😉

De meeste slaapcoaches geven aan dat je baby tussen de 15 en 18 maanden toe is aan 1 dutje. Zoals gezegd denk ik niet dat M daar nu al is. Maar, er is duidelijk ‘wat gaande’. Volgende maand vertel ik je hoe we het aanpakken.

Hoe ziet/zag het dagritme voor een baby van 14 maanden er bij jullie uit?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.