Ritme

Dagritme dreumes 17 maanden

Het dagritme dreumes 17 maanden is heel vergelijkbaar met die voor een dreumes van 16 maanden. Maar, er is wel heel duidelijk een verandering in het gedrag bij het slapen. Ik denk dat de overgang naar 1 dutje eraan zit te komen. Hoe dat ons tot nu toe vergaat lees je hieronder in het dagritme voor een dreumes van 17 maanden.

Dagritme dreumes 17 maanden

Eigenlijk is het dagelijks schema van onze dreumes bij 17 maanden zo goed als gelijk gebleven aan dat bij 16 maanden. Om te voorkomen dat je nog een keer iets gaat lezen wat je wellicht al kent, verwijs ik je even naar het dagelijks schema bij 16 maanden. Toch is er wel iets gaande in zijn slaappatroon deze maand en ik denk dat te maken kan hebben met de overgang naar 1 dutje.

Van 2 naar 1 dutje

Het grote vershil met zijn gedrag bij 16 maanden zien we in zijn slaappatroon en slaapgedrag. Er waren een aantal dingen die hij ineens doet, die hij eerder niet deed.

  • Hij doet er ’s avonds lang over om in slaap te vallen. En met lang bedoel ik gerust een uur of zelfs anderhalf. Voorheen was dat maximaal 30 munten. Hij iss dan niet aan het huilen maar ligt over het algemeen gewoon te rommelen in zijn bed. Nu heeft M er een handje van om zodra hij in bed ligt (en privacy heeft?) nog even zijn luier te vullen. Dus moet ik ook af en toe even kijken of hij een volle luier heeft, wetende dat ik daarmee het in slaap vallen onderbreek. Maar ik moet wel, want met een volle luier valt hij sowieso niet in slaap en die enkele keer dat dat wel gebeurt wordt hij begin van de nacht huilend wakker. Maar om na de luiercheck nog weer een uur wakker te zijn is nieuw.
  • Als ik hem ’s ochtends meer dan 15 – 20 minuten laat slapen, slaapt hij ’s middags veel minder goed. En idealiter houden we het echt op 15 minuten. Hoewel ik het eigenlijk best heftig vind om hem na 15 minuten wakker te maken reageert hij er erg goed op, vaak wordt hij al wakker als de deur open gaat en is hij in goede stemming.
  • Bij het naar bed brengen gaat hij soms ineens huilen. Tijdens het verschonen en verzorgen gaat het allemaal nog helemaal ok maar zodra hij door heeft dat het ‘in bed leg moment’ eraan komt of als ik het zeg (“we gaan lekker slapen”) gaat hij ineens huilen. Eerst deed hij dit alleen ’s avonds maar ineens doet hij het ook overdag. En dit deed hij voorheen echt nooit, hij lijkt het altijd prima te vinden om in bed gelegd te worden.

Dit zijn allemaal signalen dat de overgang van 2 naar 1 dutje eraan komt. Die overgang maak je alleen niet zomaar. Waar M eerst ’s ochtends 2 – 3 uur wakkertijd had, dan tussen ochtend- en middagdut 3 uur en daarna 4 – 4,5, is de wakkertijd bij 1 dutje op een dag ongeveer 5 – 5,5 uur. Je baby slaapt dan bijvoorbeeld tot 7 uur ’s ochtends, gaat dan om 12:00/12:30 een dutje doen van ongeveer 2 uur en gaat dan weer rond 19:00 naar bed. En die 5 – 5,5 uur wakkertijd ertussen is voor M zeker niet altijd haalbaar.

Als hij bijvoorbeeld om 5:30 al wakker wordt, betekent het eigenlijk dat hij om half 11 / 11 uur weer naar bed moet voor de middag en dus ook geluncht ‘moet’ hebben. In die gevallen is 1 dutje niet echt handig/haalbaar en doet hij er 2. Als M wel om 7 uur wakker wordt probeer ik het schema voor 1 dutje aan te houden en kijk ik hoe dat gaat. We zijn er dus nog niet!

Meer over hoe je de overgang van 2 naar 1 dutje kunt aanpakken en hoe dat ons vergaat lees je binnenkort, als we echt steady op 1 dutje zitten.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.