Slapen,  Overige

Co-sleeper of wiegje?

Als er een baby op komst is, is het ook handig vast na te denken over waar je je baby wil laten slapen. Sommige ouders vinden het fijn als hun baby lekker dichtbij slaapt, aan het bed of op de ouderlijke slaapkamer. Je kunt dan kiezen voor een co-sleeper of een wiegje. Anderen kiezen ervoor hun baby meteen op een eigen kamer te leggen, in een wiegje of ledikant.

Wat is het verschil tussen een co-sleeper en een wiegje?

In beide gevallen gaat het om een klein bed voor je baby waar hij de eerste maanden in kan slapen. Je kunt een co-sleeper open maken en op die manier als een verlengde van je eigen bed aan je bed vast maken zodat je makkelijk bij je baby kunt. Een wiegje is een vrijstaand bedje. Die kun je natuurlijk ook naast je bed zetten maar kun je niet op eenzelfde manier vast maken aan je eigen bed.

Voor- en nadelen van een co-sleeper

Ieder bedje heeft zijn voor- en nadelen, zo ook de co-sleeper.

Voordelen van een co-sleeper

  • Je kunt een co-sleeper aan je eigen bed vast maken, op die manier is het matras van de co-sleeper nagenoeg aansluitend aan dat van jou.
  • Een co-sleeper is veiliger dan je baby in je eigen bed leggen maar je hebt wel je baby naast je. Op die manier kun je makkelijk je baby troosten of bij je in bed nemen als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft (zonder zelf uit bed te hoeven).
  • Je kunt een co-sleeper aanpassen in hoogte, hij past dus altijd aan jouw bed.
  • Je kunt een co-sleeper ook dichtmaken, op die manier fungeert het hetzelfde als een wiegje.
  • Een co-sleeper is kleiner dan een ledikant, wat fijner kan zijn voor je baby omdat het meer geborgenheid geeft.
  • Je bent er sneller bij als je baby signalen geeft, zoals de behoefte aan voeding (smakken bijvoorbeeld). Op die manier kun je je baby snel geven wat hij nodig heeft en dat heeft dan weer een positieve invloed op je baby. Als je baby eerst moet gaan huilen om bij je aan te geven dat hij honger heeft is je baby al ‘opgewerkt’/opgewonden, wat weer een negatieve lading aan de honger kan geven.

Nadelen van een co-sleeper

  • Je hebt genoeg ruimte naast je bed nodig, op kleine kamers kan het dus wat te krap zijn voor een co-sleeper.
  • Doordat een co-sleeper wat kleiner is dan een ledikant zul je na een aantal maanden moeten overstappen op een ledikant omdat je baby te groot wordt. En dan moet je daar dus extra kosten voor maken.
  • Het kleinere formaat betekent ook een kleiner formaat beddengoed (molton, hoeslaken).
  • Je moet nadat je je baby hebt getroost of gevoed, de zijkant weer omhoog doen. Anders loop je het risico dat je baby gaat bewegen en uit zijn co-sleeper rolt. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.
  • Je baby kan zo gewend raken aan naast jou slapen dat, wanneer het tijd is voor de overstap naar een groter bed op de eigen kamer, die overstap lastiger is.

Voor- en nadelen van een wiegje

Ook een wiegje heeft zijn voor- en nadelen.

Voordelen van een wiegje

  • Een wiegje is een vrijstaand bed en kun je dus overal waar je wil neerzetten. Ook op de eigen kamer van je baby.
  • Een wiegje is een kleiner formaat dan een ledikant. Dit kan fijner zijn voor je baby omdat het wat meer geborgenheid geeft.
  • Soms is een wiegje een doorgeef item in een familie. Het kan mooi zijn om je baby in hetzelfde wiegje te laten slapen als jij of jij partner bij de geboorte. Voordeel daarvan is dat het ook weer de eigen aanschaf scheelt.

Nadelen van een wiegje

  • Je baby groeit op een gegeven moment uit het wiegje, dan moet je overstappen naar een ledikant en dus weer kosten maken.
  • Een wiegje is een op zichzelf staand bedje, je hebt dus geen makkelijke toegang vanuit je eigen bed zoals je dat wel hebt bij een co-sleeper.
  • Het kleinere formaat betekent ook een kleiner formaat beddengoed (molton, hoeslaken). Vaak is het ook nog een ander soort formaat, ovaal of rond, en moet je een matras en beddengoed op maat laten maken.
  • Ook bij het wiegje geldt dat de overstap naar een groter bed en eigen kamer lastiger is, indien je het wiegje op je eigen kamer hebt gehad.
  • Mocht het wiegje een doorgeefwiegje zijn, kan het het zijn dat het wiegje al wat ouder is en dus niet voldoet aan de huidige veiligheidseisen, bijvoorbeeld een passend matras en spijlen die op de juiste afstand staan. Kijk daar dus eerst goed naar.

Aanschaf co-sleeper of wiegje

Er is voldoende aanbod voor beide bedjes. Je kunt in alle (grotere) babywinkels terecht voor een co-sleeper of wieg. Belangrijkste is dat je bedenkt wat voor jullie het beste werkt, wat het meeste bij jullie past. Als je dat weet kun je gaan kijken waar je het bedje wilt aanschaffen.

Denk daarbij bijvoorbeeld ook eens aan Marktplaats. Een tweedehands bed is vaak even goed en daarnaast duurzamer. Een nieuw matras kun je altijd aanschaffen.

Een andere optie is om een co-sleeper of wieg te huren. Dat scheelt in aanschafkosten en je bent flexibel in hoe lang je het bed gebruikt. Ook om te huren kun je bij verschillende partijen terecht, kijk bijvoorbeeld eens naar Wieghuren.nl of Cribster. Ook via platforms als Peerby of Marktplaats kun je huurbedjes vinden.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

2 reacties

  • Kaja

    Ik weet dat een soort taboe is, maar ik ga het toch zeggen. Ik vond vanaf het begin zelfs een co-sleeper nog te ver weg. Mijn baby sliep overdag voornamelijk in de draagzak. ’s Nachts lag ze gewoon tegen mij aan (en deels op een verschoonmat tussen ons in). En dat mag iedereen dan gevaarlijk vinden. Maar in combinatie met de borstvoeding voelde het gewoon goed. Het was een samenwerking tussen moeder en kind. De slaap, de ademhaling, bewegingen, voeden, alles lijkt op elkaar afgestemd te zijn. Later heeft mijn man een ledikant aangepast zodat die aan een kant open en op gelijke hoogte was. En daarna hebben we ons pelletbed en haar ledikant verlaagd zodat ze er zelf op en af kan klimmen. Nu met 16 maanden slaapt ze nog steeds bij ons en krijgt ze nog steeds borstvoeding. En het voelt nog steeds goed. Er zullen er ongetwijfeld meer zijn die het zo (wensen te) doen maar bang zijn voor negatieve reacties. Laat je er niet door tegenhouden. Gebruik je verstand, maar vergeet niet om ook naar je hart (en moederinstinct) te luisteren.

    • Hanneke

      Eens! Natuurlijk is veilig slapen heel erg belangrijk en moeten we daar niet te licht over denken. Maar ik denk dat er veel ouders samen met hun baby in bed slapen op een manier die voor hen goed werkt. Ook wij hebben regelmatig M bij ons in bed gehad in de eerste weken, vanwege zijn reflux. We kregen een tip van de kraamzorg om een voedingskussen in een kussensloop te stoppen en zo een soort troon te creëren waarop hij tussen ons in kon slapen. Dat werkte voor ons goed en voelde voor mij veilig (al is dat het officieel ook niet). S slaapt nu nog bij ons in een cosleeper en dat werkt voor haar (en ons) goed. Zo is ieder kind ook weer anders.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.