Verzorging

Checklist waarom je baby huilt

Baby’s kunnen nog niet praten, ze hebben dus maar één manier om aan te gaven dat er iets is: huilen. En eigenlijk hebben baby’s een aantal ‘standaard’ redenen waarom ze huilen. Je kunt dus eenvoudig deze checklist waarom je baby huilt afgaan om na te gaan waaróm je baby huilt.

Honger

Te beginnen met de meest voordehandliggende reden op deze checklist waarom je baby huilt: je baby heeft honger. Kijk hierbij vooral even wanneer je baby voor het laatst gegeten heeft en of hij dus alweer honger kan hebben. Denk daarbij ook aan de dagen dat een baby ‘regeldagen’ heeft. Met regeldagen geeft je baby als het ware aan dat de productie / hoeveelheid melk omhoog mag.

Vieze luier

Een poepluier zit natuurlijk echt niet lekker. Maar ook een volle plasluier kan erg oncomfortabel zijn, zeker aan het einde van een lange nacht. Toen M wat ouder werd, vanaf ongeveer 9 maanden denk ik, kon ik aan zijn ‘huiltje’ horen dat het weleens een volle luier zou kunnen zijn. Hij ging dan niet echt huilen maar het waren korte kreetjes.

M gaat sinds die tijd (9 maanden) ook bijna altijd poepen als hij alleen is. Vaak doet hij dit zodra hij in bed ligt of aan het begin van de dag, rond 6:00 ’s ochtends. Hierdoor weet ik dus inmiddels dat, als hij na een half uur nog niet slaapt, hij waarschijnlijk een volle luier heeft. En ook ’s ochtends vroeg kan ik het nu herkennen, hij wordt dan onrustig en ‘huilt’ dan die kreetjes.

Te koud of te warm

Pasgeboren baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet regelen, je moet daarom extra letten op de temperatuur van de omgeving en van je baby zelf. Maar, voor alle baby’s geldt dat huilen ook kan aangeven dat ze het te warm of te koud hebben.

De beste manier om dit te checken is om je vingers (die op normale temperatuur zijn) in de nek te leggen. Daar kun je het beste voelen of je baby te warm of te koud is, of comfortabel.
Vaak wordt er ook gevoeld aan de handen en voeten. Maar door de ontwikkelende bloedsomloop zijn die nog geen goede graadmeter voor warm/kou.

Tips bij temperatuur:

  • Van de kraamzorg leerden wij dat je je baby in principe hetzelfde aan moet kleden als jij zelf met één laagje extra. Lees ook eens dit artikel over hoe je je baby kunt kleden bij het slapen.
  • Kleed je baby in laagjes, van fijne ademende stoffen. Op die manier kun je makkelijk een laagje extra aan of uit doen.
  • De ideale temperatuur van de baby slaapkamer is tussen de 16 – 18 graden. Nu moet ik zeggen dat M eigenlijk altijd slaapt bij 19 á 20 graden en het daar ook prima op doet. Maar het kan dus de moeite waard zijn om eens mee te ‘spelen’ als je baby om onverklaarbare reden altijd huilt als hij in bed ligt.
  • M werd in de zomer altijd heel erg warm in de Maxi-Cosi. Bij langere ritjes (>30 minuten) ging hij eigenlijk altijd huilen en kwam er ook bezweet uit, ook al stond de airco aan. Wij hebben toen deze ventilerende ‘laag’ gekocht, die kan in de maxi-cosi maar bijvoorbeeld ook in de kinderwagen. Dit leek tijdens de echte hete zomerdagen wel iets verlichting te geven. Maar, beter dus geen lange tochten bij heet weer.

Last van gas / lucht in darmen

De welbekende ‘darmkrampjes’. Iedere baby heeft er in meer en mindere mate weleens last van. Of, zoals onze baby, in de eerste 2 maanden iedere avond. Ik heb 12 tips die darmkrampjes kunnen helpen / verzachten.

Reflux

Ook iedere baby heeft reflux, het maagklepje is nog niet ontwikkeld waardoor makkelijker hun voeding weer omhoog komt. Maar, bij sommige baby’s is de reflux wat heftiger en zorgt dit voor pijn, zoals bij M. Hoe we daar mee omgingen lees je hier.

Te moe

Babyslaap is soms echt net hogere wiskunde.
Als ze te veel slapen krijg je ‘vroege vogels’ (vóór 6:00 wakker) maar als ze te weinig slapen hebben ze moeite met inslapen en worden ze wellicht óók een vroege vogel.
Als ze te vroeg gaan slapen heb je kans dat ze maar 1 slaapcyclus volmaken, er heel erg lang over doen om in te slapen of gewoon een dutje over slaan.
Als ze te laat gaan slapen worden ze moe en heb je dus kans op veel moeite met inslapen en vroege vogel praktijken.

Je moet dus zoeken naar wat preciés goed is voor jouw baby. Het kan dus goed zijn dat als jouw baby oververmoeid is, deze gaat huilen bij het naar bed gaan. Omdat je baby dan al zo moe is dat hij zichzelf niet meer in slaap krijgt, kun je het beste je baby hierbij helpen. Ga er naast zitten, ga sssshhh-en tot je een ons weegt (mijn tactiek), wieg je baby in slaap, doe wat nodig is.

Om die oververmoeidheid te voorkomen is het handig goed te kijken naar de wakkertijd van je baby. Voor ons heeft het aanhouden van de juiste wakkertijd echt verschil gemaakt.

Tanden komen door

Pijnlijke bedoeling hoor, die doorkomende tanden. Het kan dan ook voor veel onrust zorgen bij je baby. Iedere baby reageert er natuurlijk anders op; de één voelt zich niet lekker, de heeft nergens last van. Maar, als je baby huilt en je ziet de symptomen die kunnen horen bij doorkomende tanden, zou dat dus een reden kunnen zijn.

Boeren

Na het eten kan het zijn dat je baby lucht in de maag heeft, dat er weer uit moet. Als dit niet uit zichzelf lukt kan het zijn dat je baby hier huilerig van wordt. Help je baby door hem te ‘laten boeren’. Een paar tips voor een goede boer lees je hier.

Huidhonger

Baby’s, en zeker pasgeboren baby’s, moeten enorm wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Waar ze eerst nog veilig bij moeders in de buik zaten zijn ze nu ineens een ‘eigen’ mens. Baby’s hebben dan ook behoefte aan fysiek contact met de ouders. Als ze dat niet voldoende krijgen of er gewoon behoefte aan hebben kan het zijn dat ze gaan huilen. Daarmee geven ze dan aan dat ze ‘huidhonger’ hebben en graag tegen je aan willen hangen.

Overprikkeld

Baby’s moeten wennen aan het leven buiten de baarmoeder. En alles, echt álles, is nieuw voor ze. Ieder geluid, ieder mens, omgeving, kleuren, ze moeten overal aan wennen. Als een baby teveel prikkels heeft gekregen op een dag kan het zijn dat hij overprikkeld raakt en dus gaat huilen. In het artikel rust, reinheid en regelmaat lees je hier meer over en tips om het toe te passen.

Dunstan babytaal

Huilen is voor baby’s dus eigenlijk de enige manier van communiceren. Er is uitgebreid onderzoek naar de huiltjes van baby’s gedaan en daar blijkt eenheid in te zitten. Daar is uiteindelijk de Dunstan babytaal uit voortgekomen, een universele babytaal. Deze taal erkent 5 soorten huiltjes die allemaal iets anders betekenen. Deze kunnen je dus ook helpen met het uitsluiten van in ieder geval 5 redenen om te huilen.

Pijn

Last bus not least op deze checklist waarom je baby huilt: een baby leert met vallen en opstaan. Letterlijk. Hij gaat vaak vallen of een stootje krijgen en dat kan nu eenmaal pijn doen. En dan gaat een baby huilen. M heeft al meerdere stootjes gehad en is ook al een aantal keer omgevallen, bijvoorbeeld bij het leren zitten. Waar ik echter niet op voorbereid was dat hij in bed ook zou ‘vallen’. Simpelweg door het verliezen van zijn evenwicht ligt hij weleens met z’n hoofd in de spijlen. Dus houd in gedachten dat je baby in bed ook weleens een stootje kan krijgen.

Hopelijk helpt deze checklist ‘waarom je baby huilt’ jou de volgende keer dat je baby huilt te achterhalen waarom dat zo is. En nog beter heb je deze checklist helemaal niet nodig 🙂


Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat, wanneer jij via deze link besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.