Gastblog: de behoeftes van een pasgeboren baby
In deze gastblog vertelt Hanny, van Best9Moms, over de behoeftes van een pasgeboren baby. Die zijn er eigenlijk al vanaf de zwangerschap en dan kun je er dus al op inspelen.
Tijdens mijn zwangerschap lag ik regelmatig op de bank met mijn hand op mijn buik. Ik voelde mijn kindje bewegen onder mijn hand en droomde weg. Hoe zou het zijn om mijn baby straks vast te houden. Hoe ziet hij eruit en wat voor karakter heeft hij? Ik kon niet wachten om kennis te maken met het kleine mannetje in mijn buik.
Binden tijdens je zwangerschap
Een van de belangrijkste behoeftes van je baby, na de geboorte, is het gevoel van veiligheid. Het komt uit een veilige omgeving, jouw buik, waarin licht en geluid worden gefilterd. Waarin geuren en smaken beperkt zijn. En waarin de temperatuur stabiel is. Stel je eens voor hoe overweldigend de wereld voor je baby moet zijn. Je baby heeft je heel hard nodig om zich toch veilig te blijven voelen.
Tijdens je zwanger kun je al tijd besteden aan de binding met je kindje, door bewust contact te maken met je baby. Neem de tijd om contact te maken. Lig op de bank of in bed en leg je hand op je buik. Volg de bewegingen van je kindje. Praat met je kindje of speel een kinderliedje af, dichtbij je buik. Je kindje went alvast aan deze geluiden en zal na de geboorte hiermee vertrouwd zijn. Zo wordt het makkelijker om je kindje gerust te stellen als het huilt, simpelweg door hetzelfde liedje te laten horen of door tegen je kindje te praten.
Tijdens mijn zwangerschap had ik een knuffel met een slaapliedje. Iedere avond speelde ik dit liedje af dichtbij mij buik. Nu is mijn zoontje 2 jaar en nog steeds luistert hij het liedje regelmatig. Het helpt hem nog steeds om rustig te worden.
En dan ben je moeder
Je bent bevallen, je mag eindelijk je kindje in je armen sluiten. Lekker knuffelen, naar elkaar kijken en kusjes geven. Het is tijd om elkaar beter te leren kennen. Je baby kan nog niet praten. Huilen is het enige wat hij kan doen om kenbaar te maken wat hij nodig heeft. Eten, slapen, een schone luier of gewoon een veilig en geborgen gevoel, aan jou de taak om hem dit te geven.
In het begin is dit erg lastig. Hoe herken je wat je kindje nodig heeft? Het maakt je onzeker. Gewoon uitproberen werkt vaak het beste. Volg je gevoel hierbij. Jouw moedergevoel vertelt je vaak het beste wat je kindje nodig heeft. In het begin lijkt dit lastig. Neem de tijd om hierin te investeren. Zo leer je je baby het snelste kennen. Het helpt je om beter in te spelen op de behoeftes van je kindje. Dit geeft rust, je kindje huilt immers minder, en geeft je tijd om te genieten!
Behoeftes van je baby
Na een aantal dagen of weken heb jij je baby beter leren kennen. Je herkent wat hij nodig heeft. Toch zijn er dan nog tal van mogelijkheden om je baby te helpen.
Voeding
Zo heb je de keuze tussen borstvoeding en flesvoeding, als je kindje honger heeft. De eerste dagen en soms weken gaat dit ook niet vanzelf. Een pasgeboren baby moet immers ook leren te drinken. Aanhappen en effectief drinken aan de borst leert een baby meestal in 4 weken. Drinken uit een flesje gaat vaak wel wat sneller. Borstvoeding geven vraagt een grote investering van mama. Het kan zelfs tot 3 maanden duren voordat het echt gaat lopen. Zeker bij een eerste kindje. Het is goed om je dit vooraf te realiseren. Zo kun jij je hierop instellen en wordt het makkelijker om het vol te houden. Maar houd wel je eigen gemoedstoestand in de gaten. Borstvoeding geven is genieten. Maar de tijdsinvestering en de energie die het jou als mama kost is niet gering. Zorg dat het goed blijft voelen, ben niet bang om over te stappen op flesvoeding als het je te veel energie (en je humeur) kost.
Slapen
Baby’s zijn gewend om in een lekker warme omgeving in slaap te worden gewiegd, met jouw hartslag en jouw stem op de achtergrond. Hoe anders is het om in een wiegje of ledikantje te liggen. Een baby heeft niet geleerd om zelf in slaap te vallen, jouw bewegingen wiegden hem in slaap. Na de geboorte moet je baby leren om zelf in slaap te vallen. De eerste dagen is een baby vaak nog heel moe van het avontuur van de bevalling en valt misschien wel vanzelf in slaap. Daarna wordt het voor veel kindjes lastiger. Baby’s slapen het beste als ze op je liggen of als ze gedragen worden. Dit komt het dichtste bij de wereld waar ze vandaan komen, jouw buik. Het is dan ook helemaal prima om daar de eerste maanden volledig in mee te gaan. Naarmate ze ouder worden, kun je dit langzaam gaan loslaten. Het is ook helemaal niet gek dat je kindje begint te huilen zodra je het in zijn bedje legt. Of als je de kamer uit loopt. Soms hebben ze dit nodig om nog even iets te verwerken en vallen ze snel in slaap. Soms missen ze de veiligheid en vertrouwdheid om bij je te zijn. Probeer je kindje te lezen en speel in op de behoefte van je kindje.
Binding
Een van de belangrijkste behoeftes van een baby is de behoefte aan veiligheid. Om zich veilig te voelen is het belangrijk dat je baby zich verbonden voelt met zijn omgeving. Je baby krijgt pas de mogelijkheid om zich goed te ontwikkelen, als het zich veilig voelt. Deze veiligheid geeft het zelfvertrouwen om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen.
Veiligheid creëer je door bewust te binden met je baby. Kijk naar elkaar, praat tegen je baby en zorg voor voldoende huid-op-huid contact. Niet alleen met mama, maar ook met papa en eventuele broertjes en zusjes. Zo raakt je baby vertrouwd met de geluiden en geuren om zich heen. Huid-op-huid contact zorgt daarnaast voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het knuffel of gelukshormoon genoemd. Hierdoor voelt je baby zich steeds meer op het gemak en zal meer vertrouwen hebben in de wereld om hem heen.
Zorg de eerste weken voor rust in huis. Veel bezoek en nieuwe gezichten maken heel veel indruk op je baby en kosten heel veel energie. Je baby wordt hier onrustig van, slaap slecht, drinkt slecht en huilt meer. De thuisbezoek regels rondom Corona hebben bewezen dat dit echt uit maakt. Het aantal huilbaby’s is significant gedaald.
Moeder zijn moet je leren
Moeder zijn voor je baby moet je leren. Dit kost tijd en energie, vooral in de eerste maanden na je bevalling. Je gaat grote stappen maken buiten je comfortzone en hele mooie nieuwe ontdekkingen doen. Je leert een nieuwe kant van jezelf kennen. Dit gaat gepaard met grote onzekerheden en mooie momenten. Een positieve groeimindset en voldoende tijd voor jezelf helpt je om deze periode tot een succes te maken. Want als jij lekker in je vel zit, gaat het goed met je hele gezin.
Wil je meer weten over het omgaan met jouw onzekerheden rondom het moederschap? Lees hier verder!
Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is zwangerschaps- en mamacoach en ondersteunt (aanstaande) moeders tijdens de zwangerschap en de kraamtijd. Volg Best9Moms op Facebook & Instagram.