Voeding

Recept: bananenmuffins voor je baby

Wat geef jij je baby als tussendoortje? Ik kwam eerst uit op de standaard baby crackers of een halve boterham. De variatie was dus ver te zoeken en ik had wat alternatieven nodig. Zo kwam ik uit op deze deze bananenmuffins voor je baby. Ze zijn heel makkelijk te maken, suikervrij en ook ‘op voorraad’ te maken. Ideaal dus.

Ingrediënten voor de bananenmuffins

Je hebt niet veel nodig om deze bananenmuffins voor je baby te maken. Gelukkig maar, ik haak zelf vaak af bij recepten met 100 ingrediënten zoals ik ook al vertelde bij de pannenkoekjes. Wat je nodig hebt voor 6 – 8 muffins:

  • 1 ei
  • 130 gram havermout
  • 1 rijpe banaan, mag een vrij grote zijn
  • 1 appel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Muffin blik

Bereiding

Verwarm je oven voor op 220 graden.

Schil de appel en snij deze in stukjes. Kook de stukjes appel een paar minuten zodat ze zacht worden, giet ze af en pureer ze.

Doe vervolgens de rijpe banaan in een kom en prak deze met een vork. Als je banaan rijp genoeg is, is hij niet alleen zoeter van smaak maar ook makkelijk te prakken tot een gladde ‘prut’.

Als de banaan geprakt is kun je de overige ingrediënten er bij doen en alles door elkaar roeren. Zorg echt dat alles goed gemengd is al hoef je geen glad beslag te verwachten.

Pak het muffinblik erbij en vet deze met een beetje roomboter in zodat alle kieren en randen van de vormen bedekt zijn met een laagje boter. Als je dit niet (voldoende) doet gaat je muffin aan het blik plakken en kun je de muffins er niet makkelijk uit krijgen.

Vul het muffinblik met het beslag en zet het in de oven.

Na 5 minuten verlaag je de temperatuur van de oven naar 180 graden, zonder de oven open te maken. Dan bak je de muffins nog even door, voor ongeveer 17 minuten.

Voordat je de bananenmuffins uit de oven haalt kun je kijken of ze voldoende ‘gebakken’ zijn door een satéprikker in een muffin te steken. Als de prikker er droog uitkomt zijn de muffins klaar. Als de satéprikker nog wat beslag meeneemt moet je de muffins nog even laten doorgaren.

Als de bananenmuffins klaar zijn laat je ze volledig afkoelen voordat je ze aan je baby serveert.

Bon appétit!

Extra tips

  • Je kunt variëren met deze muffins door er wat fruit doorheen te doen. Blauwe bessen en frambozen doen het altijd goed, of stukjes appel bijvoorbeeld. Bedenk wel dat als je er bessen doorheen doet, het eten ervan een bende kan worden. De bessappen zitten dan overal. Maar, niets wat een poetsdoekje niet schoon kan maken 😉
  • Je kunt de muffins direct in het blik maken zoals hierboven beschreven. Je kunt eventueel ook muffinvormpjes gebruiken of deze zelf maken door wat bakpapier in de vorm te vouwen.
  • Als je wat kleinere muffins wilt maken, doe dan gewoon wat minder beslag per vormpje. Dan hou je meer muffins over. Houd dan wel de baktijd in de gaten. Als de muffins minder groot zijn hebben ze waarschijnlijk wat minder tijd in de over nodig.
  • Deze bananenmuffins kun je ideaal in bulk maken en invriezen. Dan heb je altijd een goed tussendoortje voorhanden. Als je ze wil invriezen, laat de gebakken muffins dan eerst helemaal afkoelen. Vervolgens wil je ze luchtdicht en apart invriezen, anders plakken ze aan elkaar. Je kunt ze apart invriezen door bijvoorbeeld steeds een stukje bakpapier tussen de muffins te doen. Als je op een dag een muffin aan je baby wil geven, haal er dan ’s ochtends één uit de vriezer en laat die ontdooien. Je kunt hem eventueel nog even 10 seconden in de magnetron doen voor je hem aan je baby geeft zodat hij weer lekker warm wordt (niet té!).
Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.