Voeding

Babyvoeding zelf maken of uit een potje?

Als het moment eenmaal is gekomen dat je baby vaste voeding gaat eten gaan jullie weer een nieuwe fase in. Naast de melk heeft je baby ook behoefte aan vast voedsel en de voedingsstoffen die daarin zitten. Je kunt de hapjes zelf maken of kant en klaar kopen. Maar, wat is nou beter: babyvoeding zelf maken of uit een potje? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wanneer begin je met de eerste hapjes?

Dit is per baby verschillend, de één is er bij 4 maanden al klaar voor en de ander heeft er dan nog totaal geen behoefte aan. Onze baby, M, keek destijds ons eten uit onze mond. Alles wat wij op ons bord hadden liggen vond hij érg interessant. Dat zat dus wel goed.

Daarnaast wordt er ook gezegd dat je baby al een basis hoofd/romp stabiliteit moet hebben, hij moet dus al voldoende kracht hebben om enigszins rechtop te kunnen ‘zitten’ en daardoor het eten te verwerken.

Wij zijn bij 4 maanden en een paar dagen gestart met een eerste oefenhapje. M wist echt nog niet wat hij er mee aan moest. Helemaal prima en ik heb een paar dagen gewacht en het weer aangeboden en toen ging het al stukken beter. Kijk dus vooral wat je baby aangeeft. Als hij geen interesse heeft is dat helemaal niet erg, dan probeer je het gewoon later nog een keer.

Hapjes zelf maken

Die eerste hapjes zijn eigenlijk heel makkelijk om zelf te maken, het kost alleen wel een beetje tijd. Je kunt het beste starten met zachte smaken zodat je baby langzaam kan wennen aan iets anders dan melk. Bijvoorbeeld doperwten, pompoen, wortel, appel, banaan, peer.

Voordelen hapjes zelf maken

 • Je weet precies wat er in zit en welke voedingsstoffen je baby dus binnenkrijgt.
 • Je kunt lekker variëren met smaken. Vries de hapjes in zodat je altijd een voorraad hebt van verschillende hapjes die je dus kunt afwisselen.
 • Het is vaak goedkoper om hapjes zelf te maken, zeker als je in bulk maakt en een deel invriest.
 • Je hebt zelf in de hand hoe fijn je de hapjes pureert en welke structuur je dus aanbiedt aan je baby.
 • Je baby went aan pure smaken en structuren en dit is belangrijk voor de verdere smaakontwikkeling.

Nadelen hapjes zelf maken

 • Je hebt een blender nodig.
 • Het kost tijd want je baby gaat op steeds meer momenten per dag eten en dus moet je ook vaker wat klaar maken. (Al kun je dus ook vooruit koken en voorbereidde hapjes in de vriezer stoppen, dat scheelt al iets).

Kant-en-klare potjesvoeding

Gelukkig zijn er in Nederland strenge regels en richtlijnen voor babyvoeding. Je kunt er dus vanuit gaan dat ook de kant en klare voeding prima is om aan je baby te geven. Al heeft de Consumentenbond een test gedaan met potjesvoeding waar ze qua voedingsstoffen niet heel goed uit de bus komen.

Voordelen potjes

 • Het kost weinig tijd, even opwarmen en klaar ben je.
 • Potjes zijn erg handig voor onderweg, als je minder gelegenheid hebt om te koken.
 • Voeding uit potjes zijn vaak goed verteerbaar en dus makkelijker te verwerken voor een baby.

Nadelen potjes

 • Omdat de voeding wordt gesteriliseerd gaat er vaak ook wat smaak verloren.
 • De structuur is (bijna) altijd hetzelfde, erg glad. Zo leert je baby de verschillen niet kennen.
 • Je kunt niet zoveel variëren als met zelf koken. Er zijn veel verschillende smaken maar niet eindeloos.

Conclusie

Zowel het Voedingscentrum als de Consumentenbond spreken hun voorkeur uit voor zelfgemaakte babyvoeding en de voordelen die daaraan verbonden zijn.

Ik denk vooral dat er geen goed of fout is. Iedereen maakt een keuze voor zijn eigen baby/gezin op basis van eigen omstandigheden en voorkeuren. En alleen jij kunt inschatten wat voor jullie het beste werkt.

Wij zijn begonnen met zelfgemaakte hapjes en zijn dat blijven doen. Omdat ik thuis was met M gedurende dat eerste jaar had ik er dus ook de tijd voor om die hapjes te maken. Maar ook wij hebben wel eens kant-en-klare voeding gegeven, op vakantie bijvoorbeeld.

Kijk dus vooral naar wat voor jullie werkt en waar jullie je goed bij voelen.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.