Slapen

Babytandjes, vanaf wanneer en in welke volgorde komen ze door?

Iedere baby, ieder kind is anders. Dus alle ontwikkelingen die ze doormaken doen ze op hun eigen manier en op hun eigen moment. Zo gaat dat ook met het doorkomen van de babytandjes. Sommige baby’s worden geboren met een tand, bij anderen is er bij 1 jaar nog geen tand te bekennen. Wel is er een soort gemiddelde van wanneer de babytandjes doorkomen en in welke volgorde.

Vanaf wanneer komen babytandjes door?

Wist je dat de vorming van het melkgebit al begint tijdens de zwangerschap? Vanaf de 6e maand zwangerschap beginnen de tandjes zich te vormen onder het tandvlees. Ze zijn er dus al zodra je baby geboren wordt. Maar, het daadwerkelijk doorkomen van de eerste babytandjes is een ander verhaal. Dat gebeurt heel wisselend. Gemiddeld komt de eerste tand door als je baby rond de 6 maanden is.

Het melkgebit is meestal compleet rond de 20 – 24 maanden, dan heeft je kind in totaal 20 melktanden en kiezen. Die worden allemaal gewisseld als ze wat ouder zijn, dan komen er ook wat tanden bij en heb je in totaal 28 – 32 tanden (afhankelijk van je verstandskiezen).

Geboortetand

Soms wordt een baby al geboren met een eerste tandje. Dit gebeurt slechts in 1 op de 2000 tot 3000 gevallen en is dus zeer zeldzaam. Maar, als jouw baby dat heeft kan het natuurlijk wel erg pijnlijk zijn indien je borstvoeding geeft. In overleg met een (kinder)tandarts kan deze tand verwijderd worden.

Glazuurparel

Maar, er bestaat ook zoiets als een glazuurparel. Dit lijkt op een tand maar is het niet. Het is een restant van cellen die de melktanden vormen. Een glazuurparel valt na enkele weken vanzelf uit.

In welke volgorde komen babytandjes door?

Ook hier is ieder kind anders in maar vaak is er wel een ‘vaste’ volgorde te herkennen. Het begint vaak met de voorste tanden aan de onderkant. Daarna of afwisselend volgen ook de bovenste snijtanden. Dan komen vaak de eerste kiezen, dan de hoektanden en daarna de tweede kiezen door. Maar ook dit kan bij iedere baby in een andere volgorde gebeuren.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de afbeelding op ‘Volledig mondzorg‘, daarin zie je de gemiddelde volgorden van doorkomende babytandjes.

In ons geval was het melkgebit al vrij snel bijna compleet, M mist alleen nog zijn laatste kiezen. Maar, die schijnen door te komen rond de 23 – 33 maanden. Hij is nu 21 maanden dus het kan nog even duren óf ze zitten er bijna aan komen. Laatst had hij weer een periode dat de kwijl letterlijk uit z’n mond stroomde maar ik heb nog geen kies (of andere tekenen daarvan) kunnen ontdekken. Dus we wachten rustig af. Het valt me tot nu toe mee hoeveel last hij ervan heeft gehad maar die laatste kiezen schijnen wel pittig te kunnen zijn. Heeft jouw baby veel last van doorkomende babytandjes? In dit artikel lees je meer over de ‘symptomen’ en bijwerkingen doorkomende tandjes en wat bij ons helpt om het leed te verzachten.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.