Ontwikkeling

Babygebaren

Een tijdje geleden las ik iets over babygebaren en dat die handig zouden kunnen zijn voor de periode dat je baby heus wel wat snapt en kan maar nog niet kan praten. Ik heb er wat meer over uitgezocht en ben een paar ‘signalen’ gaan gebruiken.

Wat is het?

Met behulp van babygebaren kun je praten ondersteunen. Baby’s kunnen natuurlijk niet meteen praten maar wel al snel communiceren. In het begin is dat vooral door te huilen maar op een gegeven moment beginnen ze dingen te snappen en kunnen ze ook gebaren maken, bijvoorbeeld zwaaien.
Praten en bewegen van je mond hoort bij fijne motoriek, dat komt later pas. Maar bewegen van handen en armen hoort bij grove motoriek en kunnen ze sneller. En zo kunnen ze dus ook met handen duidelijk maken wat ze willen.
Bron

Er zijn een aantal gebaren die kunnen helpen in de dagelijkse bezigheden, denk bijvoorbeeld aan ‘eten’, ‘meer’ of ‘mama’.

Welke gebruik ik?

Ik ben begonnen met een aantal gebaren die vooral gericht zijn op eten, in de hoop dat M me straks duidelijk kan maken óf en wát hij wil op dat vlak. En ook om niet meteen 100 gebaren op hem af te vuren begin ik met een klein aantal 😉

Melk

Dat is alsof je een uier aan het melken bent, door je vuist te openen en weer te sluiten. Daarbij zeg ik ook altijd het woord ‘melk’. Als ik een fles klaar heb staan, vraag ik “M, wil je melk?” en maak dat gebaar erbij.

Meer

Je legt de toppen van je vingers op je duim, van beide handen. Die breng je vervolgens naar elkaar toe terwijl je ‘meer’ zegt. Ik zorg dat ik bij het eten nog wat achter de hand heb en leg dus niet alles meteen op z’n bord. Als z’n bord dan leeg is, maak ik het gebaar en vraag ik of hij ‘meer’ wil.
Overigens werkt het überhaupt goed om met kleine porties op het bord te beginnen, anders duwt hij meteen alles naar binnen en gaat hij sowieso kokhalzen. Dat hoort bij het leren eten maar wil ik toch zo veel mogelijk voorkomen 😉

Eten

Alsof je eten naar je mond brengt, met je vingers op je duim. Als het tijd is om te eten en het eten al klaar staat vraag ik hem of hij wat wil eten en maak dit gebaar erbij.

Klaar

Je houdt je handen in de lucht en draait ze gelijktijdig om. Je baby ziet dan dus eerst de palm van je hand en vervolgens de rug. Deze gebruik ik als we klaar zijn met eten, of als hij zelf aangeeft niet meer te willen (door niet verder te eten).

Drinken

Alsof je een glas naar je mond brengt en deze kantelt. Die gebruik ik, zal je verbazen, om te vragen of hij wat wil drinken (anders dan de fles).

Deze gebaren (behalve drinken) ben ik hier tegen gekomen. Ze hebben overigens een heel woordenboek met gebaren, mocht je andere woorden/gebaren willen toevoegen.

Nu ben ik toevallig op deze Engelstalige site terecht gekomen en heb daar een aantal gebaren van over genomen, later zag ik dat sommige van deze gebaren op Nederlandstalige sites anders zijn. Ik denk dat het uiteindelijk niet uitmaakt welke babygebaren je gebruikt, als je maar consistent bent (en evt. andere vaste verzorgers ook).

Hoe gaat het dan?

Hoewel M nog geen gebaren terug maakt merk ik wel dat hij er op reageert. Melk was de eerste waar hij enthousiast van werd (verrassend ;)), als ik dat vraag i.c.m. het gebaar stopt hij met wat hij aan het doen is en komt er een dikke glimlach. Inmiddels lijk hij het gebaar voor ‘meer’ ook te snappen, ook dat levert een dikke glimlach op en een blik naar het bord waar het eten nog op ligt. De anderen beginnen te komen.

Het lijkt dus wel aan te slaan, ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat hij zelf één van deze gebaren gaat maken.

Gebruik jij ook babygebaren? En hoe gaat dat?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.