Ontwikkeling

Babygebaren aanleren, hoe kun je dat het beste aanpakken?

Eerder schreef ik al over welke babygebaren ik met onze baby, M, gebruik. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en merk ik dat M ze echt begint op te pikken. Niet alleen leuk om te zien maar ook heel handig. In dit artikel ga ik nog even verder in op wat babygebaren zijn en hoe je babygebaren kunt aanleren.

Eerst nog even dit: ik ben geen expert op dit gebied. Zeker niet. Ik heb me laten inspireren door een aantal accounts op Instagram en andere online informatie om het te gaan uitproberen. Ik heb dus wat onderzoek gedaan. Op basis daarvan schrijf ik dit artikel. Wellicht inspireert het jou om ook babygebaren te gaan aanleren of is het net de informatie die je nodig hebt op dat gebied.

Wat is babygebaren?

Babygebaren zijn eigenlijk ‘gewoon’ een gebaren die je kunt gebruiken met je baby. Door een aantal woorden te ondersteunen met de babygebarentaal kun je je baby leren communiceren met gebaren tot ze zelf kunnen praten.

Een baby kan motorisch gezien eerder gebaren maken dan dat het kan praten. Dus door vroeg te beginnen met gebarentaal kan jouw baby sneller aan jou laten weten wat hij wil – je hoeft dan niet te wachten tot hij kan praten.

Waarom babygebaren aanleren?

Er zijn een aantal voordelen aan het aanleren en gebruiken van de babygebaren.

 • Door samen met je baby bezig te zijn met een voorwerp of een ritueel, waar jij dan in dit geval ook een gebaar aan koppelt, zal je baby een taal leren. Samen die aandacht ergens op vestigen is heel belangrijk om uiteindelijk ook te leren praten.
 • Het aanleren van babygebaren heeft jouw aandacht als ouder nodig. Met gebarentaal moet jij een gebaar maken en zo reageren op wat jouw baby wil of ziet. En jouw reactie op je baby is een positieve aanmoediging voor hem om zijn best te doen met deze taal. Ook een fijne manier om met aandacht met je baby bezig te zijn.
 • Het meest ‘zichtbare’ voordeel vind ik het feit dat je daadwerkelijk kunt communiceren met je baby, die nog geen woord spreekt. Ook als je baby zelf nog geen gebaren onder de knie heeft, zal hij ze misschien al wel snappen en dus op jou reageren als jij een gebaar gebruikt. Ideaal toch, om te weten dat je baby meer wil eten als hij het nog niet zelf kan zeggen?
 • En daardoor zorgt het ook voor minder driftbuien of frustraties bij je baby. Doordat je baby met babygebaren een taal kunt aanleren, kan hij je iets duidelijk maken zonder woorden. Dus als je baby nog niet kan praten, kan hij wel al met je communiceren. Dat scheelt frustraties bij je baby en bij jou.

Wanneer beginnen?

Je kunt eigenlijk al meteen beginnen als je baby geboren wordt. Vanaf 6 maanden ontwikkelt je baby de motorische vaardigheden om zelf te kunnen gaan gebaren. Al zul je de eerste reactie misschien ‘pas’ ergens tussen de 9 en 12 maanden kunnen verwachten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wanneer jij begonnen bent en of je consistent bent in het gebruik ervan 🙂

Hoe pak je het aan?

Het lijkt misschien heel ingewikkeld en veel werk maar dat valt eigenlijk wel mee. Het is vooral heel leuk en fijn als je ziet dat je baby met jou gaat communiceren middels gebaren, als hij nog niet kan praten. Met onderstaande tips kun je heel makkelijk aan de slag.

 • Consistent zijn is héél belangrijk. Gebruik de gebaren altijd als je het woord zegt. Alleen door het vaak en consistent te zien zal je baby het gaan oppikken. Herhalen, herhalen, herhalen.
 • Je kunt de gebarentaal het beste verwerken in je dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld eten, drinken, optillen, etc. Op die manier gebruik je ze in de juiste context, dat maakt het makkelijker voor je baby om het te gaan snappen. Daarnaast is dat voor jou ook het makkelijkst want dat zijn dingen die je iedere dag toch al doet doet.
 • Zoek een aantal gebaren op die bij jouw en bij je baby’s dagelijks leven passen en die het je misschien wat makkelijker maken. Zo heb ik gekozen voor een aantal basiswoorden als ‘eten’, ‘melk’, ‘meer’, etc.
 • Om je baby een gebaar of gebarentaal aan te leren kun je de volgende stappen altijd doorlopen:
  1. Zelf zeggen en voordoen. Zeg het woord terwijl je het gebaar maakt. En doe dat een aantal keer achter elkaar.
  2. Wachten. Geef je baby en seconde of 10 – 15 om te reageren. Ze hebben wat tijd nodig om informatie te verwerken.
  3. Helpen. Als je baby het gebaar zelf nog niet kan maken kun je je baby helpen door zijn hand(en) te begeleiden en zo samen het gebaar te maken.
   Als dit goed gaat kun je de hulp steeds wat verminderen door bijvoorbeeld alleen even de handen aan te raken als je zelf het woord zegt en het gebaar hebt gemaakt. Dan krijgt je baby even een signaal dat hij iets met zijn handen kan doen. Zet deze hulp pas in vanaf een maand of 9, pas dan zijn ze motorisch in staat om gebaren te gaan maken.
 • Gebruik zelf altijd het juiste gebaar. Vaak kunnen baby’s woorden ook nog niet goed uitspreken, bijvoorbeeld ‘ba’ voor ‘bal’. Dat is niet erg. Zolang jij maar het juiste woord blijft gebruiken, dan komt die ‘l’ vanzelf 😉 Accepteer dus ook de gebarentaal pogingen van je baby zoals je dat met woorden ook zou doen en blijf zelf consistent.
 • Als je niet snapt wat je baby gebaart, probeer dan erachter te komen wat hij wil. Bekijk de context waar je je in bevindt of kijk of hij iets ziet wat jij niet ziet. Vraag je baby doormiddel van de gebaren wat hij wil. Denk je bijvoorbeeld dat hij ‘meer’ wil omdat je aan tafel zit en z’n bord bijna leeg is, terwijl hij iets onbekends gebaart, vraag je baby dan met woord én gebaar of hij ‘meer’ wil. De reactie van je baby zal je helpen.
 • Gebruik het woord en gebaar zeker 5 keer achter elkaar, bijvoorbeeld “kom maar eten”, “wil je eten?”, “we gaan lekker eten”, “kom, we gaan eten”, “lekker eten”. Stop niet na 1 keer, dan geef je je baby niet de kans te leren wat het betekent of hoe het moet. Herhalen, herhalen, herhalen.
 • Het is natuurlijk handig als niet alleen jij, maar ook je partner of iemand anders die vaak voor je baby zorgt, een aantal gebaren kent. Op die manier wordt je baby er niet alleen aan blootgesteld als hij met jou is en is de kans dat hij het sneller oppikt dus groter. Er zijn overigens ook kinderdagverblijven die gecertificeerd zijn om met babygebaren te werken. Kijk hier welke kinderdagverblijven dat zijn.

Wat niet doen

 • Als je baby het nog niet kán, gebruikt hij de gebarentaal nog niet. Als hij het wel kan, zal hij ze ook gebruiken. Denk dus niet dat je baby te lui is of er gewoon geen zin in heeft als je geen gebaren terug krijgt.
 • Onthoud je baby niets als ze het gebaar niet gebruiken. Dus als jij bijvoorbeeld als een malle ‘melk’ staat te gebaren maar je baby gebruikt zelf het gebaar niet, is dat helemaal ok. Geef hem gewoon de melk. Het terug gebaren door je baby komt vanzelf. Daarnaast moet het gebaren ook een positieve ervaring gaan worden, als iets leuk is wil je baby het waarschijnlijk vaker doen. Iets niet geven omdat hij het gebaar niet doet geeft geen positieve ervaring.
 • Als je baby het niet leuk vindt, stop er dan mee. Als hij het nog niet zelf kan en jij wil hem helpen dan kan het zijn dat je baby dat niet wil. Hij gaat bijvoorbeeld de handen wegtrekken, de andere kant op kijken, zeuren. Stop er dan gewoon even mee en ga de volgende keer weer verder. Zoals gezegd, alleen als het een positieve ervaring is zal je baby er mee doen. Als het negatief wordt (tegen de wil in), dan heb je grote kans dat je baby het niet gaat doen. Hou het leuk en luchtig!

Ok, en nu?

Mocht je willen beginnen met gebaren kan ik je de volgende bronnen erg aanraden.

Babygebaar. Hier kun je meer lezen over de Nederlandse Babygebaren, en ze bieden manieren om de taal te leren. Er zijn bijvoorbeeld trainingen, boeken en DVD’s te krijgen.

Babygebaren. Ook hier lees je meer informatie over babygebaren en vind je online cursussen. De link naar gecertificeerde kinderdagverblijven is ook te vinden op deze site.

Zeg het met je handjes. Een fijn Instagram account waar meer informatie en tips worden gegeven over babygebaren. Ze heeft een gratis 5 daagse kennismakingscursus die je per mail ontvangt waarin je een aantal gebaren d.m.v. video van haar leert, een leuke kennismaking met gebaren! Daarnaast geeft zij ook online cursussen van 5 of 10 weken die dieper in gaan op de baby- en kindgebaren.

Raising Little Talkers. Als je het niet erg vindt om Engelse informatie te krijgen is dit Instagram account echt een aanrader. Ze geeft hele overzichtelijke, hapklare informatie op haar profiel. Daarnaast biedt ze op haar site uitgebreide informatie en diensten waarmee ze je kan helpen. Een fijne, korte ‘cursus’ over babygebaren biedt ze gratis aan.

Overigens zijn er door het googelen van ‘babygebaren’ ook al veel gebaren te vinden zodat je makkelijk kunt starten. Bedenk wel dat de gebaren per land kunnen verschillen. Zo heeft België misschien net andere gebaren dan Nederland en zien de Amerikaanse gebaren er ook weer anders uit.

Ga jij je baby babygebaren aanleren?

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.