Een babybadje kopen. Welke moet je hebben?
Als je een baby krijgt is één van de items op alle baby uitzetlijsten een ‘babybadje’. Wij konden 3 varianten lenen en uitproberen en ik deel graag onze ervaringen met jullie. Wellicht helpt het jullie dan weer bij het babybadje kopen 🙂
Overigens kun je natuurlijk ook douchen met je baby. M vond dit eerst helemaal prima en zelfs fijner dan in bad gaan maar inmiddels vind hij die douche vreselijk en is in bad gaan feest. Dus voor nu blijven we lekker badderen!
Stokke reisbad, de ‘flexi bath’
Stokke heeft een reisbadje in haar collectie, de Flexi Bath. Dit is in principe gewoon een rechthoekig badje maar het voordeel is dat je het kunt inklappen. Op die manier neemt het niet zoveel ruimte in beslag en kun je het dus makkelijk mee op vakantie nemen maar is het ook geschikt als je wat minder opslagruimte in huis hebt.
Ik moet je eerlijk bekennen dat wij het nooit meegenomen hebben op vakantie, daar doen we het gewoon met de middelen die we hebben. Een douche of we wassen M gewoon met een washandje. Maar, ik vond dit badje wel handig omdat je het dus makkelijk kunt inklappen verplaatsen.
Je kunt er ook een ligsteun bij kopen en een standaard.
Voordelen
- In te klappen en dus makkelijk op te bergen of eventueel mee op (auto)vakantie.
- Makkelijk te verplaatsen.
- Lange tijd te gebruiken, ook als je baby kan zitten en wat ouder wordt.
- Er zit een stop in de onderkant dus je kunt hem makkelijk legen.
- De badstop is ook een warmtesensor en geeft aan wanneer het water te heet was. Nu had onze versie dit niet dus ik denk dat dit alleen bij de nieuwere modellen is.
Nadelen
- Ik vind eigenlijk het inklapsysteem niet ideaal. Het haakje waar je het badje mee inklapt blijft niet altijd goed zitten.
- Het is een vrij duur badje gezien het merk.
- En eventuele extra accessoires zijn ook weer vrij prijzig.
- Schijnt niet geschikt te zijn voor gebruik van oliën. Dus als je een olie wilt gebruiken om je baby te wassen is een ander badje wellicht verstandiger.
De ’tummy tub’
Dit badje ziet eruit als een emmer. Door deze vorm voelt je baby zich geborgen, want hij heeft niet teveel ruimte en dat is hij gewend vanuit de baarmoeder. Met de schuin aflopende achterwand heb je als verzorgende wat meer armondersteuning, wat ook prettig is omdat je het hoofd van je baby ook goed wil ondersteunen. En, wat ook handig is, is dat je dit badje in je gootsteen of wastafel kwijt kunt. Dan sta je op normale hoogte en heb je geen extra standaard of iets dergelijks nodig.
Wij vonden dit zeker in de eerste paar weken een fijn badje, dan is je baby nog zo klein dat het allemaal goed past. Als ze eenmaal wat groter worden/zijn, zou ik zelf een groter (lig)badje kopen.
Voordelen
- Fijn voor de eerste weken waar je baby zich toch nog net uitstrekt.
- Doordat het een klein badje is voelt je baby zich wat meer geborgen, dat is hij gewend in de baarmoeder.
- De billen van je baby zet je op de grond, je baby neemt dus de foetushouding aan, dit zorgt voor meer ondersteuning.
Nadelen
- Kun je niet heel lang gebruiken, op een gegeven moment is je baby eruit gegroeid.
- In meeste gevallen leeg je hem door hem om te kiepen. Als het badje op een tafel o.i.d. staat is dat minder handig want dan moet je met een zwaar badje gaan tillen.
‘Normaal’ babybadje
We hebben nog een ‘standaard’ babybadje zoals deze. Fijne hiervan vind ik dat je er wat langer gebruik van kunt maken en dat je baby languit kan liggen. Ook hier vind ik het weer prettig als één zijde van het bad wat hoger is zodat jij zelf je arm waar het hoofd van je baby op ligt kunt laten rusten op de rand.
Voordelen
- Kun je langere tijd gebruiken. Je baby kan zich uitstrekken en het is dus ook voor de wat grotere baby nog geschikt.
- M zit er nu, bij 21 maanden, ook nog in omdat we even geen bad hebben. En dat werkt nog steeds prima, al heeft hij wat minder ruimte om te ‘spelen’.
- Ook deze hebben meestal een stop op de bodem en zijn dus makkelijk te legen.
Nadelen
- Wel een ‘sta in de weg’. Je klapt deze niet op en het is wel vrij groot om continue in de badkamer te hebben staan.
Babybad standaard
Je kunt vaak een standaard bij het badje kopen. Officieel ‘moet’ dit vaak ook van kraamverzorgenden vanwege arbo-wetgeving. Het is natuurlijk ook beter voor je rug als jij zelf kunt staan terwijl je je baby in bad doet. Omdat wij 3 verschillende badjes hadden hebben we de standaard even achterwege gelaten, hadden we namelijk ook weer 3 verschillende standaarden moeten kopen. We hebben de badjes wel eens op tafel gezet of gewoon op de badkamervloer en er zelf naast gaan zitten. Niet ideaal maar het werkt prima. En als je baby eenmaal zelf kan zitten is een standaard niet meer nodig.
Badverkleiner
Je kunt ook je eigen bad (als je dat hebt) verkleinen met een badverkleiner. Zo heb je geen apart babybadje nodig. Deze heb ik zelf (nog) niet geprobeerd maar zou ik wel handig vinden denk ik. Maar dan zou ik daar wel een ondersteuner / ‘badwiegje’ ook bij kopen waar je je baby in kunt leggen. Omdat een badrand vaak hoog is en je er zelf dus niet heel handig bij kunt zitten zou ik het denk ik niet prettig vinden als de enige ondersteuning voor mijn baby dan mijn armen zijn. Je moet namelijk over je badrand heen gaan hangen om dat wel voor elkaar te krijgen en dat lijkt me geen stabiele (en dus geen veilige) situatie.
En, als je dan eenmaal een babybadje hebt uitgezocht en je baby in bad gaat doen, lees dan dit artikel ook eens met tips hoe je dat nou handig aanpakt.
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂