Ontwikkeling

Baby zelf leren omrollen

In het eerste jaar, wat zeg ik, eerste maanden, leert je baby ontzettend veel. En heel snel. Omrollen is er ook één en ook een van de mijlpalen als je het mij vraagt, je baby wordt namelijk fysiek sterker, mobieler en kan dan iets zelf doen. Maar, wanneer gaat een baby omrollen en hoe kun je je baby zelf leren omrollen? Je leest het hier.

Wanneer kan een baby omrollen?

Gemiddeld gezien kan een kind rond de 6 – 7 maanden zowel naar de buik rollen als terug. Hieronder lees je hoe de ontwikkeling tot volledig omrollen kan verlopen.

Ieder kind ontwikkelt zich echter anders, dus misschien is die van jou wel veel eerder met rollen. Of maakt hij bij 4 maanden nog geen enkele aanstalten. Ga jouw baby dus vooral niet met die van een ander vergelijken.

Mocht je je zorgen maken over de (uitblijvende) vorderingen van je baby kun je natuurlijk altijd even contact opnemen met het consultatiebureau. Extra tip: wist je dat je met ze kunt chatten om je vragen te stellen? Superhandig! Je vindt de chatfunctie op de website van jouw lokale bureau.

Hoe ontwikkelt het omrollen zich?

Gemiddeld is onderstaand verloop ongeveer hoe baby zelf leren omrollen:

 • Vaak gaat een baby eerst van de zij weer naar de rug rollen, er dan vanuitgaande dat jij hem op de zij hebt gelegd.
 • Als dat eenmaal onder de knie is zal hij ook van de rug naar de zij gaan rollen.
 • En daarna gaan ze aanstalten maken om dan door te rollen naar de buik. Of eerst van de buik terug naar de rug, als jij hem op de buik hebt gelegd.

M begon, toen hij ongeveer 3 maanden was, met rollen naar de zij. Vanaf 5 maanden kon hij zich van zijn rug naar de buik draaien en bij 6 maanden kon hij alle kanten op. Wel viel het me op dat hij eerder naar zijn buik doorrolde dan naar zijn rug, zo zie je maar, ze trekken toch hun eigen plan 😉

Tummy time

Persoonlijk denk ik dat een baby in zijn ontwikkeling dingen gaat doen zodra hij er klaar voor is. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt doen om je baby te helpen bij het oefenen en zelf leren omrollen.

Een van de belangrijke dingen is voldoende tijd op de buik door te brengen, de zogenaamde ’tummy time’. Hiermee werkt je baby aan heel veel spieren tegelijk, de nek-, benen-, arm- én de rugspieren. Die zijn allemaal nodig om het hoofd zelfstandig op te kunnen tillen, straks te kunnen zitten, te kunnen rollen, kruipen, etc. Daarnaast helpt tummy time ook bij het voorkomen van een plat achterhoofd.

M vond, zoals denk ik veel baby’s, op zijn buik liggen vreselijk. Zeker in het begin toen hij zijn hoofd nog niet goed kon optillen was het iedere keer drama. Ik moest echt zoeken naar manieren om het fijner voor hem te maken. Je kunt de volgende dingen proberen:

 • Leg hem op de buik op je borst. Zo zal hij vaak al liggen, zeker als pasgeborene, dus dat is alvast goede oefening 🙂
 • Leg hem op je bovenbenen / knieën, met de voeten naar je toe en op de buik. Zet je voeten ergens op zodat je baby meer kan zien.
 • Gebruik op de grond een voedingskussen of een opgerolde handdoek en leg die onder de borst, achter de oksels. Leg je baby bijvoorbeeld voor een spiegel, dan gaan ze absoluut moeite doen om er in te kijken. Of zet er (contrast)boekjes voor zodat ze daarnaar kunnen kijken.
 • Leg je baby op een fitness bal en ga er voor zitten. Ondersteun de armen / borst van je baby en eventueel beweeg je de bal van voor naar achter als je baby dat prettig vindt.
 • Speel ‘vliegtuigje’ waarbij je je baby natuurlijk goed ondersteunt onder de borst en benen.

De meningen zijn verdeeld over hoe vaak en hoe lang je je baby per dag op de buik moet leggen. Ik heb het heel rustig opgebouwd, zeker gezien M het niet bepaald grappig vond. Daarnaast moesten we door zijn reflux hem ruime tijd na een voeding omhoog houden en dan kon hij eigenlijk alweer naar bed, we kwamen er dus simpelweg niet echt aan toe. We gingen dus opbouwen vanaf een paar minuutjes per dag.

Volg deze kinderfysiotherapeute voor fijne (en gratis) tips

Milestones & Motherhood is een kinderfysiotherapeute die op haar instagram een heleboel informatie heeft staan over fysieke ontwikkeling van je kind. Ik vind haar sowieso een aanrader om te volgen. Ze geeft veel informatie en licht dingen toe in haar stories met behulp van een pop of haar eigen kinderen zodat je goed kunt zien wat en hoe ze dingen doet. Daarnaast doet ze regelmatig Q&A’s waarin ze veel advies geeft.

Ze heeft ook een highlight gemaakt op haar account die specifiek gaat over de ontwikkeling van het rollen: ‘Back to belly’.

Ze is wel Engelstalig, ik hoop dat je dat niet vervelend vindt. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen Nederlands account heb kunnen vinden dat dezelfde informatie zo fijn geeft. Mocht jij die wel kennen, laat het vooral hieronder weten.

Veiligheid

Als je baby eenmaal zelf heeft leren omrollen moet je als ouder ook weer op nieuwe dingen gaan letten.

 • Ledikant naar beneden zetten. Als ze eenmaal gaan rollen is het hek van de dam en staat er meer en meer te gebeuren. Dus, better safe than sorry, zet het matras van het ledikant alvast een stuk omlaag.
 • Stoppen met inbakeren! Dit moet je eigenlijk al doen als je baby aanstalten maakt. Waarom en hoe je dat aanpakt lees je in Inbakeren en afbouwen.
 • Er wordt sowieso afgeraden om knuffels, etc. in bed te leggen bij je baby vanwege verstikkingsgevaar. Maar, zeker als je baby net gaat rollen en je het zelf misschien ook nog wel spannend vindt, is het fijner om niets in bed te hebben liggen bij je baby. Dan kan het daar in ieder geval niet mis gaan.

Misschien heb jij er geen last van maar ik vond het best even spannend toen M ging rollen, zeker tijdens de nachten. Ik was natuurlijk doodsbenauwd dat hij op z’n buik zou rollen en dan niet meer zou kunnen ademen. Heb dus ook een aantal keer ’s nachts aan z’n bed gestaan om te checken of het allemaal wel goed ging. Maar, dat was echt voor niets.
Ik denk dat baby’s best goed in de gaten hebben wanneer ze niet goed kunnen ademen en dan hun gezicht draaien. En als M bijvoorbeeld niet goed lag of niet wist hoe hij terug moest rollen o.i.d. dan ging hij gillen. Hopelijk zijn de zenuwen jou hiermee een beetje bespaard 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.