Overige,  Slapen

Baby: wat heb ik nodig?

Wat heb je nou echt nodig en wat niet als je een baby krijgt? Er zijn een hoop lijstjes met dingen die je ‘absoluut’ nodig zou hebben, daar staan wat mij betreft ook zaken op die ik niet/nauwelijks heb gebruikt. Ik deel graag de dingen die ik wél veel gebruik en dingen die je niet per se nodig hebt maar ik wel prettig vind.

‘Need to haves’

Hier de items waarvan ik zou zeggen dat je ze zeker nodig hebt met een baby, zogenaamde ‘need to have’ dus:

 • Tip die ik kreeg van een vriendinnetje: overslagrompers! Ik had de eerste 3 maanden geen zin om steeds z’n hoofd en armen door die gaten te duwen en wilde omkleden voor hem én mezelf zo comfortabel mogelijk maken. Overslagrompers zijn dan heel fijn. Ik denk dat je er per maat zo’n 5-7 nodig hebt (als je niet iedere dag wil wassen).
 • In diezelfde categorie: kleding van rekbare, soepele stoffen – maakt het een stuk makkelijker om aan en uit te trekken.
 • Nog zo’n tip van een vriendinnetje; een commode met ruimte eronder voor je voeten. Gezien je veel tijd doorbrengt aan die commode wil je comfortabel kunnen staan en geen gekke houding hoeven aannemen.
 • Puckababy. Wij zijn begonnen met inbakeren met hydrofiele doeken maar M bleek een houdinibaby en wurmde zich overal uit. De Puckababy was een uitkomst. Lees hier meer over hoe we de Puckababy hebben gebruikt en ook hoe we hebben afgebouwd.
 • Wipper. Onze lifesaver. Gezien M reflux heeft en niet direct na het eten neergelegd kan worden brengt hij best wat tijd door in de wipper. Vindt hij helemaal prima, kan hij lekker om zich heen kijken terwijl z’n eten zakt. We hebben hem overigens wel pas in de wipper gezet toen hij rond de 5/6 weken was, daarvoor was hij echt nog te klein.
 • Vijl. Nooit geweten dat ik M bijna dagelijks een manicure zou geven. Hij kwam met enorm lange nagels ter wereld en je kunt dan nog niet knippen. Resultaat was een gezicht vol krassen, zo zielig. Ik had dus een goede vijl nodig en heb bij de Etos een pakje kleine vijltjes gehaald. Overigens verkies ik nog steeds vijlen boven knippen en moet zijn nagels ook nog steeds bijna dagelijks vijlen.
 • Nog zo’n lifesaver: een draagzak. Ideaal om ook in huis te gebruiken. Vanwege de reflux was plat liggen geen favoriete houding voor M, zeker overdag niet. Als hij zich in de wieg heel oncomfortabel voelde en niet kon slapen hing ik hem in de draagzak. Hij slapen, ik mijn handen vrij 🙂 Je leest hier welke wij hebben en wat mijn ervaring ermee is.
 • Voedingskussen: handig tijdens het voeden, als kussen in bed, etc. Maar, in ons geval de absolute must om M goed te laten slapen. Omdat hij ’s nachts ook zo’n last had van reflux en algehele malaise (nogal logisch na 9 maanden baarmoeder) gaf de kraamhulp ons als tip om een voedingskussen in een kussensloop te stoppen en zo een soort troon te creëren waarop hij tussen ons in kon slapen. Als het ’s nachts weer eens hommeles was, legden we hem op zijn ‘troon’ tussen ons in en sliep hij eigenlijk heel goed. Zal een combinatie zijn geweest van iets schuin omhoog liggen en de geborgenheid van tussen ons in liggen. 
 • Poedertorens. Gebruik ik nog steeds iedere dag. Ik maak iedere dag een torentje klaar zodat, als het tijd is voor een fles, ik de juiste hoeveelheid poeder al klaar heb staan. Zeker handig als je een ongeduldige baby hebt, veel alleen bent, onderweg bent of weinig tijd hebt.
 • Slaapzakken. Het is nu zomer en M slaapt sinds hij 5 maanden is in een slaapzak en niet meer in de Puckababy. We gebruiken nu mouwloze slaapzakken. Eén slaapzak is van hetzelfde materiaal als hydrofiele doeken en is ideaal als het echt warm is, die is van het merk Taftan (al heb ik geen idee of ze die nog verkopen). De andere slaapzakken zijn gewoon van de Hema en ook heel prettig.
 • Babyfoon mét camera. Ik was eerst bang dat ik daardoor continu op de camera zou  kijken maar het blijkt juist heel fijn, ik kan m.b.v. de camera beter inschatten of ik naar hem toe moet en ga dus niet bij ieder piepje aan z’n bed staan.

‘Nice to have’:

En dan zijn er nog een aantal ‘nice to haves’. Die heb je niet per sé nodig als je een baby krijgt maar zijn wel fijn:

 • Flessenrek. Vind ik superfijn om te hebben, zo hebben zijn flessen een duidelijke eigen plek op het aanrecht en hoef je niet te klooien met theedoeken, etc.
 • Fleswarmer. Ideaal als je geen magnetron hebt, aan de slag moet met een waterkoker, etc.
  Toen M nog ’s nachts voedingen kreeg heb ik een soort ‘voedingsstationnetje’ op zijn kamer gemaakt met gevulde melkpoeder torens, waterflessen en de fleswarmer. Zo hoefde ik ’s nachts niet naar de keuken en kon de fles warm worden terwijl ik zijn luier verschoonde.
  We hebben zowel een Philips als een Alecto gebruikt en die laatste vond ik het prettigst – prima verwarmtijd en ook in de auto te gebruiken (handig voor op reis).
 • Grote hydrofiele doeken. Fijn voor het inbakeren (als het jou wel lukt ;)) maar ook voor na het badderen, als kleedje in het park, afscherming van de zon, extra laagje als een deken te warm is, etc.
 • Neuspeer. Ik had er nog nooit van gehoord maar de neuspeer is nu al mijn beste vriend bij verkoudheid. Bij een neusje vol snot helpt de neuspeer het uit de neus te zuigen zodat M weer wat beter kan ademen. Werkt als een trein. Je hebt ze bij de Etos, Hema, Bol.com, Kruidvat, etc.
 • Nachtlampje. Baby’s slapen het best in het donker. En met donker bedoel ik pikkedonker. Helemaal prima, alleen niet helemaal handig als je ’s nachts de kamer in moet voor een fles, een luier, een aai over de bol of andere capriolen. Wij hebben een nachtlampje van Vava gekocht. Het heeft twee soorten licht; een wat harder wit licht en een wat zachter geel licht. Je kunt het lichtje ook dempen of juist harder zetten. Ideaal als je ’s nachts aan de bak moet maar geen echte lampen aan wil zetten.

Dat was ‘m; een lijstje items die je wat mij betreft nodig hebt om die eerste maanden met een baby zo comfortabel mogelijk te maken.

Ik heb ook een aantal favoriete items om M te helpen zo lekker mogelijk te slapen. Die lees je hier.

PS. Alle items zijn zelf gekocht, geleend of cadeau gekregen. Geen advertenties dus.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.