Baby wakker maken of laten slapen?
‘Nooit een slapende baby wakker maken’. Die regel hoor je wel eens, maar ik geloof daar persoonlijk niet zo in. Ik denk dat er best een paar momenten zijn waarop je een baby wél wakker kunt maken. Je leest hier meer over je baby wakker maken of laten slapen.
Om slaap te reguleren
Op een gegeven moment, na een paar maanden, gaat je baby met meer regelmaat slapen. Dan zul je ook merken dat de slaap overdag invloed heeft op de slaap in de nacht. Wat ik daar tot nu toe over heb geleerd is:
- een baby die overdag teveel slaapt kan een vroege vogel worden. En dus ’s ochtends vroeg (voor 6:00) wakker worden.
- een baby die te weinig slaapt overdag is oververmoeid en zal moeite hebben met inslapen, spoken gedurende de eerste helft van de nacht (voor 24:00) en ook vroeg wakker worden.
- de slaap gedurende de dag moet eigenlijk zo goed mogelijk verdeeld zijn, waarbij de langste slaap gedurende de middag (rond 12:00/13:00) moet vallen. Op die manier is je baby uitgerust genoeg om het tot de avond te redden. Als het langste dutje in de ochtend valt kan het zijn dat je baby dit nog mee gaat tellen bij de nacht (wat vroege vogel in de hand werkt) of dat ze de avond niet comfortabel ‘redden’.
Mocht je meer over baby en slaap willen leren raad ik je aan te beginnen met een aantal slaapcoaches te volgen op social media. Daar heb ik al heel veel waardevolle informatie en tips gekregen.
Overigens zijn er ook veel ouders die een baby laten slapen zolang hij slaapt, op welk moment van de dag ook, en dat een baby daarmee zijn eigen ritme bepaalt. En ook daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Ik denk vooral dat iedereen moet doen wat voor hen het beste werkt. Of dat nou je baby wakker maken of laten slapen is om tot een fijn ritme te komen.
Veiligheid
Als de plek of houding waar hij in slaap is gevallen niet veilig is mag (moet?) je je baby wakker maken. Als je baby bijvoorbeeld op zijn buik terecht komt maar het hoofd nog goed kan optillen. Dan kun je je baby terugdraaien en daarmee mogelijk wakker maken.
Hoewel alle baby’s natuurlijk weleens slapen in een maxi-cosi is dit niet per sé een veilige plek. De houding die ze in de maxi-cosi aannemen is een onnatuurlijke. De kin komt al snel op de borst waarmee ademhalen wordt bemoeilijkt. Laat je baby daarom nooit alleen terwijl hij in een maxi-cosi ligt en bij voorkeur haal je je baby eruit als je op de bestemming aankomt.
Mocht je meer willen lezen over veilig slapen, kijk dan eens op de site van Veiligheid.nl.
Om te eten
Zeker in het begin heeft je baby heel regelmatig voeding nodig en zul je hem moeten wakker maken daarvoor. Pasgeboren baby’s slapen nu eenmaal het grootste gedeelte van de dag en worden niet áltijd wakker om te eten. Jij moet dus in de gaten houden dat je baby met regelmaat, ook in de nacht, voeding krijgt. Gemiddeld wordt geadviseerd dit in de eerste 2 maanden te doen maar overleg dit vooral met je consultatiebureau of arts.
Om dag- en nachtritme te krijgen
Pasgeboren baby’s hebben nog geen idee van de dag en nacht. Ze zijn gewoon wakker wanneer ze wakker zijn en slapen wanneer ze slapen. Punt. Dat dag- en nachtritme moeten ze dus nog aanleren. Het kan daarom helpen om je baby overdag tijdig wakker te maken zodat ze doorhebben dat het ‘dag’ is en ze uiteindelijk overdag dutjes gaan doen (korte slaapjes) en ’s nachts langere stukken gaan slapen.
Maak jij je baby ook wakker of ben je meer van het laten slapen?
