Slapen

Je baby van 3 naar 2 dutjes laten overgaan

Op een gegeven moment is de tijd daar: je moet je baby van 3 naar 2 dutjes laten overgaan. Aan de ene kant heel fijn en echt een moment waar ik naar uit keek, want dan heb je iets meer aan je middag en hoef je geen rekening meer te houden met een dutje. Aan de andere kant kan het natuurlijk ook wel pittig zijn soms, geen kleine middagpauze meer 😉

Welke signalen wijzen erop dat je baby er klaar voor is?

Er zijn een aantal signalen die er op kunnen duiden dat het tijd is om je baby van 3 naar 2 dutjes te gaan:

  • je baby doet het dutje rond 16:00/16:30 niet meer. Niet in bed, niet in de wagen. De enige manier bij ons om onze baby, M, nog in slaap te krijgen was in de draagzak, heen en weer wiegend in een donkere kast. Niet per sé waar je op zit te wachten. En op een gegeven moment lukte zelfs dat niet meer.
  • vroeg wakker worden, al voor 6 uur. Al doet M dat eigenlijk bijna altijd wel dus ik vraag me af of dat enkel met het dutje te maken heeft of dat daar nog andere factoren meespelen.
  • niet meer naar bed willen in de avond. M ging dan eerst als een acrobaat door z’n bed en kon er met gemak een uur over doen om in slaap te vallen.
  • leeftijd: van de slaapcoaches begrijp ik dat ze het vanaf 8 maanden ongeveer niet meer nodig te hebben. Overigens kunnen sommige baby’s er vanaf 6 maanden al aan toe zijn om het 3e dutje te laten vallen.
  • niet meer uitkomen met het derde dutje qua tijd. Er wordt aangeraden je baby niet meer na 17:00 te laten slapen. Als hij 2,5 uur wakker kan zijn en om half 3 wakker wordt van het 2e dutje zou hij om 17:00 weer moeten gaan slapen. Dan kom je dus niet meer uit.

M is 8 maanden oud en ik merk, onder andere vanwege bovenstaande punten, dat het moment wel daar is om van 3 naar 2 dutjes over te gaan.

Hoe pak je het aan?

Ik vond het best nog even lastig, je baby gaat namelijk niet van de één op de andere dag van 3 naar 2 dutjes. Het is echt een proces, het vergt wat verschuivingen in het schema en daarmee ook aanpassingen in gewoontes.

Verschuivingen in het schema

Het eerste dutje van de ochtend gaat naar ongeveer 45 min, dan maak ik hem wakker. Dat dutje start rond 9:15 en dan wordt hij dus om 10:00 wakker (gemaakt). In het schema bij 7 maanden duurde dit dutje wat korter, zo’n 30/35 minuten.

Daarna is hij zo’n 2,5 – 3 uur wakker en gaat dus rond 12:30 weer naar bed. Soms slaapt hij meteen en soms is hij ook tot 13:00 nog wakker, hij schommelt dus nog een beetje tussen 2,5 en 3 uur.
Idealiter duurt dit tweede dutje ongeveer 2 uur en wordt hij dus tussen 14:30 – 15:00 wakker. Dan redt hij het daarna prima tot 18:00/18:30.

Aangepaste schema

Zijn slaapschema is daarmee als volgt, met 2 in plaats van 3 dutjes:
9:15 – 10:00 dutje nr 1. Die duurt 45 minuten, vaan moet ik hem dan wakker maken.
12:30/13:00 – 14:30 – 15:00 dutje nr2. Deze duurt idealiter zo’n 2 uur.
18:15 start bedritueel
18:30 in bed
tussen 18:30 – 19:00 valt hij dan wel in slaap

Natuurlijk gaat dit niet altijd even soepel maar ik merk dat hij hier redelijk goed op gaat. Dus met wat tijd zal dit ritme er goed in zitten.

Zijn schema bij 8 maanden en wat hij eet bij 8 maanden heb ik ook op een rijtje gezet.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.