Slapen,  Verzorging

Je baby slapen met warm weer; 10 tips

De ideale kamertemperatuur voor je baby ligt tussen de 16 en 20 graden. Met tijdens de warme zomernachten is dat vaak niet haalbaar. Hoe kun je het je baby, ondanks de hitte, dan alsnog zo comfortabel mogelijk maken? Ik heb 10 tips voor je op een rij gezet hoe je je baby zo lekker mogelijk kunt laten slapen met warm weer.

  1. ’s ochtends (als het buiten koeler is dan binnen) alle ramen en deuren in de slaapkamer(s) tegenover elkaar open zetten. Dan kan het goed doorluchten. Let er dan wel op dat het gaat tochten en je dus niet je baby op de tocht legt. En, als het tocht kunnen ramen en deuren gaan dichtslaan dus zorg dat ze open blijven door er even iets voor te zetten als een deurstopper.
  2. Let op de kleding van je baby. Romper met korte (of geen) mouwen. En een hele dunne slaapzak van 0,5 tog bijvoorbeeld. Ik heb er zelf een van Aiden + Anais die van hydrofiel materiaal is en heel dun is (kan door de stof heen kijken). Erg fijn, het is wel net even dat slaapzak gevoel zonder dat je je baby weer een flinke laag aantrekt.
  3. Zet de airco aan voordat je baby naar bed gaat, zo wordt het lekker koel in huis maar hoeft je baby niet in de airco te slapen.
  4. Je kunt, als je geen airco hebt, ook een ventilator gebruiken. En nog een ander trucje is om dan een bevroren fles water voor de ventilator te zetten, dan wordt er koudere lucht verplaatst. Zet wel even een bakje of iets dergelijks onder de fles, die gaat namelijk ondertussen ontdooien en dus lekken. Je kunt ook een bakje met ijsblokjes gebruiken.
  5. Je kunt de ventilator ’s nachts ook aan laten op de laagste stand, op die manier wordt er wel nog lucht verplaatst en dat geeft een klein beetje verkoeling. Zorg wel dat de ventilator niet direct op je baby is gericht. En voor de mobielere baby’s, zorg dat de ventilator niet pal naast het bed staat zodat ze er niet bij kunnen.
  6. Mocht je geen ventilator hebben kun je ook de bevroren flessen water gewoon in de kamer zetten. Door het ontdooien wordt er koele lucht afgegeven.
  7. Soms zijn matrasbeschermers waterdicht en van dat plastic achtige spul. Die kun je op warme dagen beter niet gebruiken. Dat plastic zorgt dat je baby het nog warmer krijgt.
  8. Zet ergens een raam open in huis zodat er ’s nachts koele lucht het huis binnen kan komen. Let er dan wel op dat je geen tocht creëert die bij je baby kan komen. Ook hebben ramen soms ventilatieroosters, die kun je ook open zetten ’s nachts. Of zodra het buiten koeler is dan binnen.
  9. Als je je baby voor het slapengaan in bad doet, maak het water dan lauwwarm. Zo kan je baby wel wat afkoelen zonder dat het te koud is.
  10. Als je je ’s nachts zorgen maakt over de temperatuur en of je baby het te warm heeft kun je voorzichtig twee vingers in de nek leggen. Voelt dat heel warm en klam, heeft je baby het te warm en kun je kijken wat je er nog aan kunt doen. Wij gebruiken zelf daarnaast ook deze babyfoon met temperatuuraanduiding, zo kan ik heel makkelijk in de gaten houden hoe het zit met de temperatuur op zijn kamer.

Heb jij nog andere tips? Laat ze vooral hieronder weten zodat we allemaal onze baby’s kunnen helpen lekker te slapen bij warm weer.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.