Voeding

Baby oefenhapjes – hoe pak je dat aan?

Beginnen met de oefenhapjes voor je baby, ik kon niet wachten tot het moment daar was. Al vond ik het ook wel een beetje spannend; zou hij wel snappen dat hij het moet doorslikken en er niet in stikken? Hier lees je hoe wij de baby oefenhapjes hebben aangepakt.

Algemeen

Voordat ik ga vertellen wat we hebben gegeven en hoe nog een paar algemene dingen over baby oefenhapjes waar ik rekening mee houd:

  • Er wordt gezegd dat het verstandig is de oefenhapjes voor je baby te starten met groenten. Fruit is zoet en lijkt daardoor op de zoete smaak van de melk. Door te starten met groente kun je een andere (meer bittere?) smaak introduceren. Ze zouden er later ook betere eters van worden, ik ben benieuwd.
  • Ook wordt er geadviseerd om iedere smaak minimaal 3 dagen achter elkaar te geven zodat ze kunnen wennen aan die smaak.
  • De hoeveelheden zijn in het begin nog minimaal: 1-2 theelepels. Met een ijsblokjeshouder kun je handig kleine porties voorbereiden in de vriezer. Mocht je nou, zoals ik, geen ijsblokjesding hebben – ik leg de porties op een bordje en zet die even in de vriezer. Eenmaal bevroren stop ik die in een diepvrieszakje.
  • Omdat de oefenhapjes voor je baby tot 8 maanden nog niet in plaats zijn van een melkvoeding (vandaar ‘oefen’) wordt geadviseerd om de hapjes na een fles te geven. Zo hebben ze de belangrijkste voeding binnen en kunnen ze zonder honger kennis maken met andere voeding.
  • Ik vind de Rapley methode wat spannend dus ik begin met pureren. Ik kook de groente en gooi die vervolgens in de blender. Verder gaat fruit er ‘rauw’ in, behalve appel – die schijn je beter eerst te koken. Vanaf 7 maanden ben ik gestart met de Rapley methode.
  • In de voorbereiding op de oefenhapjes kom je (wederom) veel informatie tegen over wat wel en niet zou ‘mogen’. Mijn consultatiebureau gaf aan dat het Voedingscentrum de juiste informatie geeft over het opbouwen van vaste voeding. Hier kijk ik dus vooral naar.

4 maanden

Als wij aan het eten waren keek M ons het eten uit de mond, zijn interesse was duidelijk gewekt. Toen hij 4 maanden en 1 week oud was zijn we begonnen met de hapjes. Ik ben gestart met zoete aardappel, vind ik zelf heel lekker en had ik dus in huis.

Ik vond het denk ik het leukste van ons allemaal, M vond het vooral héél erg raar. Hij wist niet zo goed wat hij ermee aan moest en duwde het meteen weer naar buiten. Maar, na een paar dagen wist hij het al meer te waarderen en slikte hij zowaar ook wat door. Al zat het meeste nog steeds óp hem in plaats van in hem.

Na de zoete aardappel ben ik ook wortel en doperwtjes gaan geven.
Over het algemeen gaf ik het hapje na zijn fles rond 11:00. Ook met het idee dat ik dan de rest van de dag nog had om te zien of zijn lijf op een bepaalde manier zou reageren.

5 maanden

Bij 5 maanden ging alles er goed in, zaten we al op 3 – 4 theelepels per keer en wat meer smaken. Nu ook broccoli, mango, appel, peer, banaan. Het idee van een lepel vond (en vind) hij helemaal leuk, hij pakte hem altijd vast en probeerde de lepel zelf naar zijn mond te brengen. Niet altijd met succes, wel altijd met veel plezier (en troep ;)).

Vanaf ongeveer 5,5 maand ben ik twee keer per dag een hapje gaan aanbieden, ’s ochtends rond 10:30/11:00 fruit en ’s middags rond 14:30/15:00 groente. En nog steeds gaf ik de hapjes na een fles.

6 maanden

In de ochtendfles hebben we nu ook wat havermoutpap (voor baby’s) toegevoegd. Let wel; in hele kleine hoeveelheden, we zitten nu ‘al’ op 2 theelepels.

Inmiddels zitten we op 1 – 1,5 eetlepel voor de hapjes en krijgt hij vanaf 6,5 maand de hapjes vóór de fles. We gaan immers langzaam opbouwen richting het vervangen van een fles voor een maaltijd, dus het lijkt me goed als hij er vast aan went dat hapjes de (ergste) honger kunnen stillen. Meer over zijn schema lees je in ritme voor een baby van 6 maanden.

Op het menu staat nu ook bloemkool en boontjes. En ik wil een dezer dagen ook wat pasta of rijst gaan toevoegen om hem ook te laten wennen aan koolhydraten. Bij het eerste hapje van een nieuwe smaak kijk hij me (nog steeds) aan alsof ik gek ben maar vanaf de 2e hap gaat het er prima in.

Je schijnt daarnaast op tijd te moeten starten met pindakaas en ei om allergie te voorkomen. Dus hij krijgt nu af en toe een klein likje pindakaas door zijn banaan, vindt hij heerlijk. Met ei moet ik nog beginnen.

Hoe ik de introductie van ei heb aangepakt en ook andere voeding aan zijn dieet heb toegevoegd lees je in ‘Oefenhapjes 7 maanden‘. Ook vertel ik daar meer over hóe we de voeding aanbieden.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.