Verzorging

Baby nagels vijlen of knippen?

Het kort houden van de nagels van je baby. Ik had er, tot M geboren was, niet bij stil gestaan dat dit er natuurlijk ook bij hoort. En nu werd M ook nog geboren met zwaarden van nagels en had hij in no time z’n hele gezicht open gehaald. Heel zielig. Maar, knippen durfde ik nog niet dus ben ik gaan vijlen. Inmiddels ben ik meer fan van het knippen. Hoe pak je het baby nagels vijlen of knippen aan? En hoe laat je het zo soepel mogelijk verlopen? Je leest het hier.

Vijlen

Ik vond knippen toen echt doodeng, was veel te bang dat ik hem pijn zou doen. Dus vijlen was wat mij betreft de veiligste optie. En de eerste drie maanden zijn de nagels nog zo flexibel en zacht dat je ze sowieso het beste kunt vijlen om dubbel klappen te voorkomen.

Daarbij kun je door te vijlen natuurlijk ook heel netjes een vorm erin vijlen. En het maakt ook niet zoveel uit als je baby beweegt want je kunt hem er eigenlijk geen pijn mee doen. Maar het duurt wel lang en dat kan je baby of dreumes ook weer vervelend vinden.

Vijl één kant op om haakjes en scherpe randjes te voorkomen.

Nagels knippen

Ik ben eigenlijk pas begonnen met knippen toen M bijna 1,5 jaar was. Het vijlen ging prima en gezien hij toch altijd bewoog als ik ging vijlen vond ik knippen te spannend. Maar, op een gegeven moment duurde het gewoon te lang en hadden we er beiden het geduld niet meer voor. Toen ben ik toch de nagels eens een keer gaan knippen om te kijken hoe dat ging. En dat viel me alleszins mee.

Het fijne van knippen vind ik dat je veel sneller klaar bent dan met vijlen. Maar, je moet dus wel blijven opletten gezien baby’s en dreumesen niet stil zitten en al helemaal niet met die grijpgrage handen 😉

Welke vorm?

Je schijnt de vingernagels het beste met de originele vorm mee te kunnen knippen. En de teennagels het beste recht knippen, onder andere om ingroeien te voorkomen.

Hoe vaak moet je baby nagels vijlen of knippen?

Ik denk dat dit per kind verschilt. En ook of het de handen zijn of de voeten. Ik hou het gewoon altijd goed in de gaten en voel steeds hoe het ervoor staat. Zodra je scherpe randjes of haakjes gaat voelen is het tijd om te knippen (of vijlen). Ik kom er ook weleens achter dat het tijd is om bij te knippen als M een krasje op z’n gezicht heeft, dat gebeurt dan in z’n slaap.

Check de tenen ook regelmatig! Lange teennagels zijn immers best irritant. En zeker als je baby of dreumes net leert lopen is het wel zo lekker als er geen teennagels in de weg zitten en afleiden.

Maak er bijvoorbeeld gewoonte van om het op vaste momenten te checken, bijvoorbeeld als je baby in bad gaat. Dan wordt het voor jezelf ook routine.

Tips om het soepel te laten verlopen.

Als je gaat vijlen, gebruik dan een kleine, kartonnen zandvijl. Je hebt ze bijvoorbeeld bij Etos, een pakje van 10 kleine vijlen. Die zitten standaard in M z’n toilettas zodat ik er altijd één bij de hand heb.

Als je gaat knippen, neem dan een kleine knipper. Ik heb zelf een ‘baby manicureset’ gekocht bij de Kruidvat voor 3 euro. Daar zit onder andere een klein knippertje in. Die zijn makkelijker te hanteren op die kleine nagels dan de ‘volwassen’ versie. Ik gebruik het schaartje niet, vind ik zelf minder fijn.

Duw de huid onder de nagel een beetje weg / naar beneden zodat je goed kunt zien waar je aan het vijlen of knippen bent. Daarnaast geeft dit ook meer ruimte om te knippen of vijlen.

Bij je (pasgeboren) baby kun je makkelijk knippen of vijlen als hij op je ligt te slapen.

Is je baby al wat ouder en wordt hij onrustig, probeer dan met bijvoorbeeld een liedje voor wat afleiding te zorgen. Dit heeft de eerste tijd bij M heel goed gewerkt. Hij vond het altijd zo leuk als ik een liedje zong dat dat hem voldoende afleidde en ik ondertussen zijn nagels kon vijlen.

Hoe ouder je baby / dreumes hoe meer er tegengestribbeld kan gaan worden. Zo ging (en gaat) ook M zich weleens hevig verzetten, handen wegtrekken, ‘nee’ roepen. Verzin een leuk ‘knip liedje’ zodat je baby dat gaat associeren met het knippen en het leuk(er) gaat vinden. Dat liedje gaat bij ons overigens niet verder dan ‘knip knip knip’. M probeert dat inmiddels na te zeggen en ondergaat het knippen weer prima.

Ook aftellen kan helpen, “nog 5 nagels, nog 4 nagels, nog 3 nagels, etc”. Of zing er bijvoorbeeld het ‘eendjes aftel liedje bij’ – “5 eendjes gingen hup, 1, 2, lekker een dag met moeder mee”.

Zorg dat je er goed voor staat / zit. Ik doe het altijd bij het aankleden of na het verschonen, op de commode. Hij zit dan rechtop, lekker hoog zodat ik er goed bij kan. Ik ben zelf rechtshandig en vind het fijn te knippen zoals ik bij mezelf ook knip, met de vingers/tenen van me af. Ik draai M dus na één kant om op de commode zodat ik er goed bij kan. Anders moet ik over hem heen hangen om de andere hand te kunnen doen en dat werkt voor geen meter, dan wordt het een strijd. Maar je kunt je baby natuurlijk ook in de wipper of kinderstoel een manicure en pedicure geven 🙂

Doe het ook eens voor bij jezelf en leg uit wat je doet. Zeker als je al een wat oudere baby / dreumes hebt kan dit helpen, ze snappen namelijk meer dan je denkt. En ze zijn ook geneigd dingen makkelijker te accepteren als jij het ook doet.

Geef wat afleidend speelgoed als je met de teennagels bezig bent.

Het kan helpen om het vijlen of knippen altijd op hetzelfde moment te doen, als onderdeel van een routine. Bijvoorbeeld als je baby in bad gaat.

Heb jij nog andere tips die het voor jullie makkelijker maken? Deel ze vooral hieronder!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.