Ontwikkeling

Je baby leren kruipen

Je baby die leert kruipen is ook weer een mijlpaal, je baby is dan ineens mobiel! En als je baby eenmaal mobiel wordt is het gedaan met de rust 😉 Ook is je baby ineens wat meer baby-af. Wanneer baby’s leren kruipen, hoe dat gaat en hoe je je baby kunt stimuleren lees je hier.

Wanneer gaat je baby leren kruipen?

Gemiddeld gaan baby’s tussen 7 en 10 maanden kruipen. Maar, iedere baby is verschillend. De één is veel eerder en de ander juist later. En er zijn overigens ook baby’s die kruipen volledig overslaan en meteen gaan staan en/of lopen.

Er zijn heel veel spieren en ook flinke coördinatie nodig om te kunnen kruipen. Zo moet je baby o.a. goed op de armen en benen kunnen steunen. Voordat een baby gaat kruipen moet er dus al flink gewerkt worden met het lijf.

Welke signalen zijn er dat je baby gaat kruipen?

Gezien iedere baby anders is en dus ook zijn eigen manieren kiest om te leren kruipen, zal ook de weg om te leren kruipen per baby verschillen. Voor onze baby M ging het als volgt:

 • Hij ging eerst, toen hij ongeveer 7 maanden was, vanuit buikligging liggen spartelen met zijn benen en armen. Een soort ‘droog zwemmen’.
 • Nadat hij bij het spartelen in de gaten kreeg dat hij kracht moest en kon zetten met z’n armen ging hij rondjes om zijn as draaien.
 • En van daaruit kwam het tijgeren toen hij een maand of 8 / 9 was. Hij heeft eerst eindeloos door het huis getijgerd. Sommige baby’s beginnen met achteruit tijgeren, dit heeft M maar een paar keer gedaan.
 • Daarnaast probeerde hij steeds zijn benen onder zijn lijf proberen te krijgen. En toen dat eenmaal lukte ging hij op armen en knieën steunend heen en weer wiegen. Op die manier krijgen ze gevoel bij wat hun lijf kan, hoe ze hun gewicht kunnen gebruiken en wat er dan gebeurt.
 • Toen dat eenmaal onder de knie was ging hij heel voorzichtig de eerste passen kruipen. Hij was toen een maand of 11.

Inmiddels is M een echte pro, en kruipt hij bij 16 maanden nog steeds. Dat gaat zo goed dat lopen nog niet echt boven aan z’n lijstje staat 😉

Hoe kun je kruipen stimuleren?

Hoewel iedere baby zijn eigen weg vindt in het leren kruipen en dus ook zijn eigen timing heeft zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het te stimuleren.

 • Zorg dat je baby voldoende ‘vloertijd’ krijgt. Ze leren door vrij te kunnen bewegen. Dus leg hem vooral lekker veel op de grond, liefst op de buik.
 • Leg een speeltje net buiten handbereik om je baby te stimuleren er naar toe te gaan.
 • Als je baby op de buik ligt en naar een speeltje buiten handbereik toe wil, plaats je handen dan bij de onderkant van de voeten zodat je baby zich tegen jouw handen kan afzetten. Zo kunnen ze alvast voelen wat er met de rest van het lijf gebeurt en uiteindelijk kunnen ze het dan zonder je hulp.
 • Doe lekker mee 🙂 Baby’s leren veel door af te kijken.
 • Zorg voor een gladde ondergrond die niet té hard is. Bijvoorbeeld een vloerkleed of een foam speelmat.
 • Ook een lange broek wil wel helpen, dit kruipt net wat comfortabeler dan die blote benen.
 • Bedenk dat leren kruipen enorm veel energie kost voor je baby. Kijk goed naar je baby en probeer niet te pushen.

En, vergeet je huis niet babyveilig te maken. Als ze eenmaal gaan kruipen is het hek van de dam en gaan ze óveral aan zitten. Zorg dus dat je goed kijkt wat je moet aanpassen voor je baby.


Dit artikel bevat een affiliate link. Dat betekent dat, wanneer jij via deze link besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.