Voeding

Je baby zelf leren drinken uit een beker

Bij het zelf leren eten kun je ook beginnen met je baby zelf leren drinken uit een beker. Ik denk dat je daar niet vroeg genoeg mee kan beginnen (vanaf het moment dat het ‘mag’). Hoe sneller je baby zelf kan, des te fijner ook voor jou. Hoe pak je dat aan? En wat voor beker gebruik je? Je leest het hieronder.

Vanaf wanneer leer je je baby drinken? 

Tussen 6 en 8 maanden kun je beginnen je baby zelf te leren drinken uit een beker. M toonde bij 6 maanden interesse in alles wat in een glas of beker zat, zodra ik een glas water aan mijn mond zette deed hij z’n uiterste best die vast te pakken en te kijken wat er in zat.
Ik denk dat je baby zelf wel aangeeft wanneer hij er klaar voor is door interesse te tonen. En anders kun je zelf ook eens kijken wat er gebeurt als je tussen de 6 en 8 maanden eens water aanbiedt.

Wat voor beker kun je gebruiken?

Er is veel geschreven over wat voor soort beker dan de juiste zou zijn, de tuitbeker, de open beker of juist een rietje.

Tuitbeker

Waar ‘vroeger’ een tuitbeker de standaard was, wordt die nu juist afgeraden.

Door het drinken uit een tuitbeker kunnen de kaak en het gebit verkeerd gaan staan. Ook wat betreft de spraakontwikkeling wordt het afgeraden. Bij een tuitbeker legt je baby de tong aan de onderkant tegen de tuit aan, dit zou op termijn kunnen zorgen voor bijvoorbeeld slissen.
Daarnaast zou je baby sneller gaatjes kunnen krijgen bij een tuitbeker omdat tanden langer aan vloeistof worden blootgesteld, ook gaan baby’s sabbelen aan de tuit.

Met al deze informatie heb ik besloten geen tuitbeker te gebruiken, better safe than sorry!

Open beker

De open beker zou het allerbeste zijn voor de ontwikkeling van de mondspieren. Op den duur gaat je kind sowieso uit een open beker drinken dus daar kun je je baby dan ook gewoon meteen zelf mee leren drinken.

Een hele fijne beker is de Ezpz tiny cup. Die is ontworpen voor kleine babyhanden en loopt taps toe waardoor de vloeistof sneller bij de mond is. Dat maakt het dus makkelijker drinken voor je baby.

Maar in principe kun je iedere open beker gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze van leuke van Done by Deer of dit vriendelijke konijn van Jack ‘N Jill.

Er zijn ook bekers met een neusuitsparing, dat vergemakkelijkt het drinken omdat je baby dan het hoofd nog niet zover naar achter hoeft te doen om bij de vloeistof te komen.

Het is handig om in ieder geval een kleine beker te nemen zodat je baby minder moeite hoeft te doen het water aan de mond te krijgen. Ook is plastic of siliconen fijn materiaal – dat geeft wat minder problemen als de beker op de grond valt bijvoorbeeld.

Beker of fles met een rietje

Een beker met een kort rietje erin of een fles met een rietje is ook helemaal prima voor de ontwikkeling. Voordeel hiervan vind ik dat je toch minder geknoei hebt. Een fijne fles is bijvoorbeeld deze van Jollein met handvatten of deze van Philips Avent.

Ik vind het zelf fijn als de fles doorzichtig is zodat ik ongeveer kan zien hoeveel er gedronken is.

Hoe leer je je baby zelf drinken uit een beker?

In principe is het een kwestie van gewoon doen maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden:

  • Als je baby interesse toont in jouw drinken, zet je glas water dan gewoon eens aan z’n lippen en kantel een beetje zodat er wat water bij de lippen komt. 
  • Je kunt eerst oefenen met dikkere vloeistoffen. Water is ‘sneller’ dan de melk die je baby tot dan toe gewend is. Door bijvoorbeeld te beginnen met opvolgmelk of borstvoeding drinken uit een open beker is de stap naar drinken uit een open beker iets makkelijker. 
  • Hou de beker vast voor je baby. Hij moet eerst oefenen met leren drinken en slokken nemen, de beker zelf ook vasthouden komt daarna wel. 
  • Je kunt een fles met een rietje bij je baby op de grond zetten, dan kan hij hem eventueel zelf pakken en ermee oefenen. Dit zou ik niet doen met een open beker, dan is je hele vloer meteen nat 😉
  • Afwisselen tussen een fles met een rietje en een open beker schijnt goed te zijn voor de ontwikkeling. Zo leert je baby beide manieren van drinken.
  • Houd er vast rekening mee dat je baby zich vaak gaat verslikken. Hij moet immers leren slokjes nemen, juiste hoeveelheid gaan leren, moet de substantie leren kennen, etc. Dat gaat allemaal niet in één keer goed dus verslikt hij zich. 
  • Doe het voor. Laat je baby uitgebreid zien hoe je een beker aan je mond zet, hoe je die kantelt en vervolgens een slok neemt. Ook hier geldt, goed voorbeeld doet goed volgen.
  • Complimenteer je baby, als hij een paar goede slokken neemt is dat wederom het beste dat je ooit hebt gezien 🙂

En het allerbelangrijkste is eigenlijk: oefenen, oefenen, oefenen, oefenen. Dan gaat het vanzelf beter en gaat je baby ook uiteindelijk zelf die beker pakken.

Lees ook: 9 tips om je baby zelf te leren eten

Heeft jouw baby zelf leren drinken uit een beker? En heb je nog andere tips dan hierboven vermeldt? Laat ze vooral weten!

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.