Overige

Waarom je een baby EHBO cursus moet doen

Als je eenmaal een baby krijgt of misschien al hebt, gaan er zeker weten ongelukjes gebeuren. Tand door de lip, hoofd gestoten, een snee in de vinger, het gaat allemaal gebeuren. Maar, weet je ook hoe je moet handelen als dat gebeurt? Ik heb voor de komst van onze baby, M, een baby EHBO cursus gedaan. En daar ben ik echt heel blij mee.

Waarom zou je een baby EHBO cursus doen?

Een veilige omgeving om te leven en slapen is natuurlijk het allerbelangrijkste. Maar, (kleine) ongelukjes zijn onvermijdelijk. Zo heeft onze baby, M, in het afgelopen half jaar (hij is nu 14 maanden) al een snee in z’n vinger gehad door zich open te halen aan een stuk karton, een tand door z’n lip in de speeltuin, een bloedneus omdat hij z’n evenwicht verloor en een aantal keer zich flink gestoten. En dan ben ik ook nog heel voorzichtig. Ik vond het op die momenten toch een fijn idee dat ik die cursus had gedaan.

Ook bij het beginnen met vast voedsel vond ik het fijn dat ik een EHBO cursus had gedaan. Je baby gaat zich namelijk zeker een aantal keer verslikken. En in het begin, als je het nog niet zo vaak gezien hebt, ziet dat er uit alsof ze erin stikken. Nu hoop je dat natuurlijk niet mee te maken maar ik vond het toch wel prettig te weten wat ik moest doen als het eten wél zou blijven hangen.

En dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijkheid dat je baby van de commode afvalt, van de bank afvalt, vingers tussen deuren krijgt, valt tegen de hoek van de tafel of andere denkbare scenario’s. Het kan iedereen overkomen.

Wat leer je in de cursus?

Het aanbod is per cursus verschillend maar over het algemeen kun je dezelfde dingen leren. Zo leer je onder andere wat te doen bij bijvoorbeeld:

 • verslikken
 • bloedneus
 • brandwond
 • wespensteek
 • huidwond
 • letsel door bijvoorbeeld een verkeersongeluk
 • bewusteloosheid

Wanneer kun je de baby EHBO cursus het beste doen?

Je kunt een EHBO cursus voor baby’s natuurlijk altijd doen. Ik heb er voor gekozen dit te doen voor dat onze baby, M, kwam. Enerzijds omdat ik al vanaf het begin voorbereid wilde zijn, anderzijds omdat ik het idee had dat als hij er eenmaal was ik toch net even met andere dingen bezig zou zijn. En dat laatste klopte, als een bus. Ik zou in die eerste paar maanden met een baby echt niet geweten hebben wanneer (en hoe) ik een EHBO cursus zou moeten doen. Natuurlijk kun je de cursus ook doen als je wat meer gesetteld bent maar ik vond het zelf geen fijn idee om een baby in huis te hebben en niet te weten wat te doen als er wat mis zou gaan.

Waar doe je een EHBO cursus?

Er zijn verschillende plekken waar je een EHBO-cursus kunt doen. Je hebt bijvoorbeeld het Rode Kruis en het Oranje Kruis. Op beide sites kun je zien welke trainingen er worden gegeven, waar en door wie.

Je kunt daarnaast kiezen of je de cursus online wil doen, klassikaal of klassikaal thuis in het comfort van je eigen huis via het EHBO bureau. Het voordeel van klassikaal vind ik dat ik live vragen kon stellen aan de instructeur, dat we echt gingen oefenen met bijvoorbeeld een pop die zich verslikt en de stabiele zijligging. Ik kreeg dus ook direct feedback. Dat werkt voor mij toch het beste om dit soort dingen te leren, echt oefenen en herhalen. En had ik achteraf geweten dat ik dat ook thuis had kunnen doen, dan had ik wat mensen om me heen verzameld die ook een EHBO cursus wilden doen en het lekker thuis gedaan.

Wat kost zo’n cursus?

De kosten zijn een beetje afhankelijk van je voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld alleen een online cursus doen? Of juist klassikaal? En is de basis genoeg voor je of heb je liever alles erop en eraan inclusief het gebruik van een AED?

Bij het Rode Kruis kun je al een klassikale cursus doen vanaf 70 Euro op locatie. Deze duurt 6 uur en is inclusief het gebruik van een AED.

Als je de cursus thuis wilt doen begint de prijs bij 189 Euro per persoon. Maar, die wordt steeds goedkoper als je meer mensen aanhaakt. Dus hoe meer mensen, hoe voordeliger 🙂 En met de vouchercode van Tips voor baby’s (zie het artikel) krijg je ook nog een leuk cadeautje.

Extra tips

Dan nog een paar algemene tips:

 • Als je een cursus gaat uitzoeken, kijk even goed naar de verschillen. Wat wil je leren? En behandelen ze dat bij iedere cursus?
 • Lees ook het artikel ‘Je huis babyveilig maken‘ waarin je alles leest over hoe je je huis ‘baby proof’ kunt maken.
 • Veel zorgverzekeraars vergoeden een EHBO cursus. De moeite waard om dat even na te gaan!
 • En lees ook de voorwaarden van de cursus even goed na, soms ben je namelijk na een cursus ook meteen verzekerd tegen aansprakelijkheid bij schade als jij hulp hebt verleend.
 • De meeste kinderdagverblijven hebben altijd iemand met een EHBO certificaat op de locatie. Check bij het inschrijven of dat bij die van jou inderdaad ook zo is.
 • Is er iemand anders die veel op jouw baby past? Vraag deze persoon dan ook om een baby EHBO cursus te doen. En wellicht kunnen opa’s en oma’s, ooms en tantes en vrienden ook meteen mee doen zodat iedereen dezelfde (up to date) kennis heeft.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.