Voeding

Avondfles laten vallen

We hebben de avondfles laten vallen, dit ging eigenlijk heel soepel en dus met succes. Ik deel graag met je hoe we dit hebben aangepakt; hoe laat, wanneer en wat hij kreeg.

In de kraamweek gaf onze kraamhulp al aan dat we onze baby, M, na de avondfles niet per se meer wakker hoefden te maken voor een fles. Het ging goed met hem dus hij kon zelf aangeven wat hij in de nacht nodig had. Wel kreeg hij dus nog die avondfles, die ze biologisch gezien nog nodig kunnen hebben tot ongeveer 9 maanden. Maar ieder kind is anders dus de een heeft er langer behoefte aan dan de ander.

Hoe laat kreeg hij de avondfles?

De eerste maanden kreeg M de avondfles rond 23:30/24:00 (en dan volgde er ook nog een nachtfles).
Bij 2 maanden oud werd dit: 23:00
Bij 4 maanden: 22:30
Vanaf 5,5 maand: 22:00

Door één van de slaapcoaches wordt aangeraden om de avondfles minimaal 4 uur na de laatste fles te geven. Onze laatste fles vóór de avondfles is rond 18:00. I.v.m. reflux kunnen we hem na een fles niet meteen in bed leggen en door dit tijdstip heeft hij nog voldoende tijd om het te laten zakken voordat hij gaat slapen. Dus voor ons was 22:00 voor de avondfles perfect en konden we daarna ook lekker zelf naar bed. Al moet ik zeggen dat ik om 21:00 naar bed ga en manlief de avondfles geeft. Ik pak dan de ochtenden en die willen nog weleens beginnen van 4:30…

Wanneer de avondfles afbouwen?

Er zijn een aantal signalen dat je baby er klaar voor kan zijn om de avondfles te laten vallen:

 • ’s ochtends niet meteen honger hebben. En het dus best even (20-30 minuten) kunnen uithouden zonder eten.
 • ’s nachts niet meer wakker worden van de honger
 • ’s avonds niet meer wakker worden van de honger
 • ’s avonds de fles niet meer leeg drinken
 • bij de ochtendfles de fles niet leegdrinken.

In ons geval merkten we vooral de eerste 2/3 signalen. Een fles laten staan is hier al lang niet meer gebeurd 🙂 Hij werd af en toe nog wel wakker rond 22:00 maar ik denk dat dat met name gewenning was of dat hij het klaarmaken van de fles kon horen. En dus niet zozeer echt honger hebben.

Hoe kun je de avondfles laten vallen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen van de een op de andere dag te stoppen en gewoon te kijken wat er gebeurt, cold turkey dus. Maar, je kunt de avondfles ook afbouwen. Wij hebben voor dat laatste gekozen, we vonden in 1x van van 180ml (zie hieronder) naar 0ml toch wat lullig 😉

avondfles laten vallen baby

Hoeveel gaven we bij die avondfles?

Hieronder lees je wat M per maand kreeg in de fles en hoe we het dus hebben afgebouwd.

Dit zijn de totale hoeveelheden, dus water inclusief de schepjes. (Ik heb destijds in totalen bijgehouden wat hij dronk en niet het water en de schepjes los.)
1 maand oud: 100ml
2 maanden: 170ml
3 maanden: 175ml
4 maanden: 175ml
5 maanden: 180ml

Toen M 5,5 maand was zijn we gaan afbouwen. Dat hebben we in deze hoeveelheden water (dus exclusief de schepjes poeder) gedaan:
Week 1 & 2: 160ml
Week 3: 140ml
Week 4: 120 ml
Week 5: 80ml
Week 6: 60ml
Week 7: 30ml
Week 8: 0ml

Zoals je kunt zien hebben wij héél langzaam afgebouwd. Hier hebben we niet per sé een reden voor, we wilden vooral z’n lijf langzaam laten wennen aan meer voeding overdag (met de start van oefenhapjes) en minder in de avond.

De laatste fles die hij om 18:00 krijgt hebben we verhoogd met 30ml in de 8e week, dus dat is nu een fles van 210 + 7 scheppen geworden. Alle overige flessen zijn nog steeds 180ml + 6 scheppen. Meer over zijn verdere dagelijkse ritme lees je in zijn schema bij 7 maanden.

Inmiddels hebben we de avondfles laten vallen. Na de laatste keer een avondvoeding was het even spannend om te zien wat er zou gebeuren. Wakker worden om 22:00, midden in de nacht wakker worden met honger of niks aan de hand en lekker doorslapen. Het werd, gelukkig, dat laatste. En of dat nou komt doordat we het langzaam hebben aangepakt zullen we nooit weten.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

4 reacties

  • Hanneke

   Dat hing/hangt heel erg af van zijn leeftijd. Hij slaapt nu meestal tot een uur of 6:30 en hij is nu 20 maanden. Ik weet niet hoe oud je dochter is maar ik heb vanaf 6 maanden oud de dagritmes (incl slaap) beschreven voor mijn zoontje, daarin kun je meestal ook lezen hoe dat slapen ons vergaat. Hij is eigenlijk wel al vrij snel langere rukken gaan slapen in de nacht, super fijn natuurlijk. Dus ook bij het laten vallen van die avondfles sliep hij normaliter wel tot een uur of 6:00. Maar, ook hier natuurlijk genoeg ‘fases’ waarin het slapen wat minder gaat en hij bijvoorbeeld continue vroeg wakker werd. Dat was voor mij dan meer een teken dat ik wat kon/moest gaan schuiven met de slaap overdag dan dat het een teken was dat die avondfles terug moest, want de eerste nachten zonder avondfles gingen prima. Dat gezegd hebbende; ieder kind is anders en reageert ook anders. En dan is de leeftijd natuurlijk ook nog een belangrijke factor. Kijk dus vooral wat wel/niet werkt voor jou en je dochter.

 • Naakka

  Oh en nog wat. In geef mijn dochter ook om 22:30 haar laatste fles. Maar zij word om 04:00 weer wakker. En dan wilt ze ook weer fles. Moet ik dan helemaal niks geven. Of weer afbouwend toch wel fles geven?

  Mvg

  • Hanneke

   In verlengde van mijn vorige antwoord, ik denk dat het heel erg afhangt van hoe oud je dochter is en wat ze nog nodig heeft. Ik heb er destijds bewust voor gekozen om langzaam die flessen af te bouwen omdat me dat (in mijn eigen hoofd) fijner leek, langzaam wennen en kijken wat er gebeurt. Fles kan natuurlijk ook puur gewenning zijn en niet per sé nodig. Maar, nogmaals, afhankelijk van hoe oud ze is en wat ze nodig heeft. Je kunt altijd even met je consultatiebureau overleggen om te kijken wat past bij haar leeftijd en op basis daarvan een plannetje maken dat voor jullie fijn is en werkt. In sommige gevallen kun je ook chatten met je consultatiebureau, vind ik zelf superhandig voor dit soort check vraagjes 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.