Ritme,  Voeding

Avondfles laten vallen

De avondfles; we hebben hem inmiddels met succes laten vallen. Ik deel graag met je hoe we dit hebben aangepakt; hoe laat, wanneer en wat hij kreeg.

In de kraamweek gaf onze kraamhulp al aan dat we M na de avondfles niet per se meer wakker hoefden te maken voor een fles. Het ging goed met hem dus hij kon zelf aangeven wat hij in de nacht nodig had. Wel kreeg hij dus nog een avondfles, die ze biologisch nog nodig kunnen hebben tot 9 maanden.

Hoe laat kreeg hij de fles?

De eerste maanden was dit rond 23:30/24:00 (en dan volgde er ook nog een nachtfles).
Bij 2 maanden oud: 23:00
Bij 4 maanden: 22:30
Vanaf 5,5 maand: 22:00

Door één van de slaapcoaches wordt aangeraden om de avondfles minimaal 4 uur na de laatste fles te geven. Onze laatste fles vóór de avondfles is rond 18:00. I.v.m. reflux kunnen we hem na een fles niet meteen in bed leggen en door dit tijdstip heeft hij nog voldoende tijd om het te laten zakken voordat hij gaat slapen. Dus voor ons was 22:00 voor de avondfles perfect en konden we daarna ook lekker zelf naar bed. Al moet ik zeggen dat ik om 21:00 naar bed ga en manlief de avondfles geeft. Ik pak dan de ochtenden en die willen nog weleens beginnen van 4:30…

Wanneer afbouwen?

Er zijn een aantal signalen dat je kindje er klaar voor kan zijn om de fles te laten vallen:
– ’s ochtends niet meteen honger hebben. En het dus best even (20-30 minuten) kunnen uithouden zonder eten.
– ’s nachts niet meer wakker worden van de honger
– ’s avonds niet meer wakker worden van de honger
– ’s avonds de fles niet meer leeg drinken
– ochtendfles de fles niet leegdrinken.

In ons geval merkten we vooral de eerste 2/3 signalen. Een fles laten staan is hier al lang niet meer gebeurd 🙂 Hij werd af en toe nog wel wakker rond 22:00 maar ik denk dat dat met name gewenning was of dat hij het klaarmaken van de fles kon horen.

Hoe pak je het aan?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen van de een op de andere dag te stoppen en gewoon te kijken wat er gebeurt. Maar, je kunt de avondfles ook afbouwen. Wij hebben voor dat laatste gekozen, we vonden in 1x van van 180ml (zie paragraaf hieronder) naar 0ml toch wat lullig 😉

Hoeveel gaven we bij die fles?

1 maand oud: 100ml
2 maanden: 170ml
3 maanden: 175ml
4 maanden: 175ml
5 maanden: 180ml

Vanaf 5,5 maand zijn we gaan afbouwen.
Week 1 & 2: 160ml
Week 3: 140ml
Week 4: 120 ml
Week 5: 80ml
Week 6: 60ml
Week 7: 30ml
Week 8: 0ml

Zoals je kunt zien hebben wij héél langzaam afgebouwd. Hier hebben we niet per sé een reden voor, we wilden vooral z’n lijf langzaam laten wennen aan meer voeding overdag (met de start van oefenhapjes) en minder in de avond.

De laatste fles die hij om 18:00 krijgt hebben we verhoogd met 30ml in de 8e week, dus dat is nu een fles van 210 + 7 scheppen geworden. Alle overige flessen zijn nog steeds 180ml + 6 scheppen. Hoe zijn schema er verder uit ziet op dit moment lees je hier.

Inmiddels is de avondfles er dus uit. Na de laatste keer een avondvoeding was het even spannend om te zien wat er zou gebeuren. Wakker worden om 22:00, midden in de nacht wakker worden met honger of niks aan de hand en lekker doorslapen. Het werd, gelukkig, dat laatste. En of dat nou komt doordat we het langzaam hebben aangepakt zullen we nooit weten.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.