APGAR score baby, wat is het en wat zegt het?
Direct na de bevalling wordt je baby onderzocht om de APGAR score te kunnen vaststellen. Ik heb hier zelf overigens niets van meegekregen, jij wel? Anyway, met die score wordt gekeken hoe de baby de bevalling heeft doorstaan en wat de algemene conditie van de baby is. Wat de APGAR score baby precies inhoudt, hoe deze wordt bepaald en wat de scores betekenen, lees je hier.
Wat is de APGAR score baby?
De apgar score is een snelle en vrij eenvoudige manier om te toestand en de gezondheid van de pasgeboren baby te bepalen. Dit onderzoek wordt in Nederland standaard toegepast. Dit onderzoek is ontwikkeld door dokter Virginia Apgar, in 1952 ontwikkeld.
Met dit onderzoek wordt direct na de geboorte de algemene toestand en conditie van een pasgeboren baby gemeten op basis van een aantal factoren (zie hieronder). Op deze manier wordt gekeken hoe een baby de bevalling doorstaan heeft.
Er schijnt ook wel wat kritiek te zijn op de methode omdat het bepalen van de APGAR score baby door de aanwezige verloskundige gedaan wordt. Die kan de toestand van de baby anders interpreteren dan een andere verloskundige. Ook kunnen eventuele andere dingen ervoor zorgen dat de verloskundige er met het hoofd niet bij is, bijvoorbeeld als het een hele heftige bevalling is geweest en de moeder ook acute zorg nodig heeft. Maar, persoonlijk ga ik er vanuit dat iedere verloskundige (of verpleegster) secuur omgaat met het checken van het welzijn van de baby.
In het Engels staat APGAR voor Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spierspanning) en Respiration (ademhaling). In Nederland worden de volgende woorden gebruikt: ademhaling, spierspanning, reflex, huidskleur en hartslag.
Hoe wordt de APGAR score gemeten?
De APGAR score baby wordt gemeten aan de hand van een aantal onderdelen. Er wordt gekeken in hoeverre die aanwezig zijn en daar worden 0, 1 of 2 punten voor gegeven. Als de baby 0 punten krijgt is hetgeen onderzocht wordt niet aanwezig, bij een 2 is het helemaal goed. Het totaal van de 5 onderdelen kan dus maximaal 10 punten zijn.
Ademhaling
Er moet meteen goed adem gehaald worden door de baby.
- Flink huilen en goed doorademen: 2 punten
- Zwak, onregelmatig of hijgerig ademhalen: 1 punt
- Niet op eigen kracht ademen: 0 punten
Spierspanning
Belangrijk is dat de baby na de geboorte beweegt met armen en benen, dat er dus duidelijk ‘spanning op de spieren’ staat.
- Beweegt armpjes en beentjes goed: 2 punten
- Weinig bewegingen met armpjes en beentjes: 1 punt
- Geen spierspanning aanwezig/slap: 0 punten
Reflexen
in hoeverre reageert de baby als er een (pijn)prikkel wordt gegeven? Reageert hij niet, wordt er wat bewogen of komt er een reflex (trekt hij de arm of been terug) en wordt er eventueel gehuild?
- Reageert door te huilen, te hoesten of te niezen: 2 punten
- Reageert met kleine jammergeluidjes en zwakke bewegingen: 1 punt
- Reageert niet op prikkels/Geen reactie: 0 punten
Huidskleur
Meteen na de geboorte neemt een baby de eerste hapjes lucht. Hierdoor verdwijnt al heel snel de (eventueel ) blauwe huidskleur en kleurt de baby mooi roze.
- Normale, gezonde huidskleur: 2 punten
- Normale huidskleur lijfje, maar blauwachtige armen en benen : 1 punt
- Een bleke of blauwe huidskleur: 0 punten.
Pols of hartslag
Als de baby geen hartslag heeft is er natuurlijk iets heel erg mis. Minder dan 100 slagen per minuut kan zorgwekkend zijn. Meer dan 100 slagen per minuut is het beste.
- Een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut: 2 punten
- Een hartslag van minder dan 100 slagen per minuut: 1 punt
- Geen hartslag, of een onhoorbare hartslag: 0 punten
Wat betekent de APGAR score baby?
Een gezonde baby scoort gemiddeld tussen de 7 en 10 punten. Bij een score van 4 of minder zal de verloskundige meteen actie ondernemen.
Het onderzoek wordt meteen na de bevalling uitgevoerd en ook een aantal keer. Zowel 1, 5 als 10 minuten na de geboorte wordt de test gedaan. Het is heel normaal dat een pasgeboren baby na 1 minuut minder punten scoort dan na 5 of 10 minuten.
Was jij je er bewust van dat je baby na de bevalling meteen werd onderzocht om de APGAR score baby te kunnen vaststellen?
Bron: deverloskundige.nl, 24baby.nl