Slapen

Alles over de slaapcyclus van je baby

Zodra je een baby krijgt, komt er een hoop op je af. Het kamertje wordt uitgezocht en het mooiste bedje wordt trots in de babykamer geplaatst. Maar waar veel ouders nog niet bij stilstaan: hoe pakken we het slapen van de baby aan? Hoe bereid je je hierop voor? Leert een baby dit vanzelf of heeft hij daar hulp bij nodig? Wat is de slaapcyclus van je baby? En vanaf wanneer kan een baby zelf de slaapcycli aan elkaar koppelen? In dit artikel vertelt kinderslaapcoach Slaapkops meer over de slaapcyclus van je baby!

Wat is een slaapcyclus?

Een slaapcyclus is een volgorde van fases die je kindje doorloopt als hij slaapt. Er zijn 4 verschillende non-rem slaapstadia en 1 rem-slaap stadium. Dit gaat van hele lichte slaap tot diepe slaap tot een actieve fase waarin je kunt dromen. De volgorde van een slaapcyclus hoeft niet altijd van stadium 1 t/m 5 te zijn. Meestal beginnen de baby’s met stadium 1, stadium 2, stadium 3, stadium 4 en vervolgens de rem-slaap. Daarna kan het zijn dat de baby weer terug gaat naar stadium 3, stadium 2 en vervolgens weer de rem-slaap.

Vaak zien we ook dat baby’s, die door hun ouders in slaap worden gewiegd en vervolgens worden weggelegd terwijl ze in diepe slaap zijn, blijven slapen als ze in hun bed worden gelegd. Die worden dan alleen vaak wakker als de slaapcyclus is afgerond. Leg je je baby echter weg terwijl hij nog in stadium 2 (lichte slaap) is, dan schrikt hij vaak wakker bij het wegleggen.

Hoe lang duurt een slaapcyclus van je baby?

Een slaapcyclus voor baby’s en kinderen van 0 tot 2 jaar duurt zo’n 45 minuten. Vanaf 2 jaar gaat deze wat langer duren en is dit vaak 90 minuten. Dit verklaart ook waarom je kindje langer gaat slapen als hij ouder wordt. 

Vroeg wakker worden

De eerste rem stadia in de avond zijn het kortst. Hoe dichter je bij de ochtend komt, hoe meer je kindje zich in de rem-slaap bevindt. Dit is een lichte fase van slaap en daardoor kan je kindje ‘s ochtends ook sneller wakker worden dan ‘s avonds. Daarnaast neemt de aanmaak van melatonine ook steeds meer af zodra de ochtend nadert. 

slaapcyclus van je baby

Hoe stimuleer je een baby de slaapcycli aan elkaar te koppelen?

Voor baby’s tot en met zes maanden zijn hazenslaapjes overdag normaal. Dat zij overdag de slaapcycli nog niet aan elkaar kunnen koppelen, is dus heel gewoon. Als ze ouder worden, zouden baby’s en kinderen wel in staat moeten zijn om dit zelf te kunnen. Je kunt hierbij op twee dingen letten:

  1. Het belangrijkste is dat je kindje zelfstandig in slaap leert vallen. Je legt je kindje daarom altijd wakker, maar moe in bed. Als je je baby bijvoorbeeld wiegend in bed legt, dan raakt hij in de war als je hij zich tussen de slaapcycli in wakker wordt en zichzelf dus weer in slaap moet krijgen. Je zou zelf toch ook in de war zijn als je in bed in slaap valt en op de bank wakker wordt? Dat is precies wat er met een baby ook gebeurt waardoor je kindje daarna nog maar moeilijk in slaap valt.
  2. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid slaap aanbiedt aan je baby. Hiermee doelen we dan o.a. op het aantal dutjes. Bied je te veel dutjes aan, dan houd je de hazenslaapjes in stand. Kijk dus goed naar hoeveel dutjes passend zijn bij de leeftijd.

Kortom: de slaapcyclus speelt een grote rol bij het leren slapen van je baby. Leer je kindje zelfstandig in slaap vallen en biedt de juiste hoeveelheid slaap aan passend bij de leeftijd van je baby. Kijk daarbij ook naar de juiste wakkertijd voor je baby. Op deze manier leert je baby uiteindelijk de slaapcycli zelf aan elkaar te koppelen!

Over Slaapkops

Slaapkops bestaat uit twee gecertificeerde baby- & kinderslaapcoaches voor 0-4 jaar. Anne-Mieke en Tamara maken slaap bereikbaar voor de ouders én kindjes op een laagdrempelige manier. Dit doen zij door webinars te geven, maar ook middels handleidingen en slaapcoach consulten. Elke ouder verdient slaap en hier helpt Slaapkops graag bij! 

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.