Voeding

9 tips om je baby zelf te leren eten

Of je nu al snel gestart bent met de Rapley methode of nog bij gepureerde hapjes bent gebleven – er komt een moment dat je baby niet meer gevoerd wil worden en het zelf wil doen. Hoe kun je nou je baby zelf leren eten? Ik heb 9 tips om je baby zelf te leren eten voor je! Lees je mee?

1. Spelen met eten is leren

Laat je baby lekker spelen met het eten. Hij pakt het vast, legt het weer neer, gooit het naast zich neer, smeert het in zijn gezicht. Kortom, het wordt één grote bende. Maar door te spelen leert je baby over de structuren, kleuren, groottes, leert eraan te ruiken, etc.

2. Structuren, kleuren en vormen

Biedt daarom ook bij (bijna) iedere maaltijd verschillende soorten structuren en vormen aan. Bijvoorbeeld een grote bloemkoolstronk die hij zelf uit elkaar kan trekken of juist in 1 keer in de mond proberen te krijgen (lukt toch niet ;)), spiraaltjespasta, gladde rode bieten, zachte avocado of een gehaktballetje. Als je eens op die manier naar je eigen eten kijkt zul je zien dat jij zelf ook een variatie aan structuren en kleuren op je bord hebt liggen.

Meer weten over wát je je baby te eten kunt geven? Lees ook eens ons artikel over het belang van een goede smaakontwikkeling

.

3. Het wordt een zootje!

Laat die bende toe, hoe moeilijk dat misschien ook is als de spaghetti tegen het plafond vliegt. Om het een beetje te beperken kun je een makkelijk afneembare mat op de vloer, onder de babystoel, leggen. En een goeie slab, met mouwen en een opvanggootje onderin, doet ook al veel van het vuile werk.

tips om je baby zelf te leren eten

4. Bordjes…

Zorg voor fijne bordjes. Je baby gaat zeker het bord omver proberen te gooien met als resultaat dat alles op de grond ligt. Ik heb daarom al snel 2 Ezpz bordjes gekocht, de Mini Bowl en de Mini mat.

Ze zijn van gemaakt van siliconen en blijven ‘plakken’ op de tafel. Dat is niet alleen handig om te voorkomen dat je baby ermee gaat gooien, het is ook een handig bord om te leren eten. Doordat het bord niet gaat schuiven en ook opstaande randen heeft, kan je baby het eten tegen de rand aan vast pakken. Win-win zou ik zeggen.

De Ezpz bordjes kunnen in de magnetron, in de afwasmachine en zijn er in allerlei leuke kleuren. Ik ben fan!

5. …en bestek.

Zorg ook voor fijne lepels. Wij hebben twee varianten: de Ezpz tiny lepel en de Munchkin lepel. De Ezpz is ontworpen voor babyhanden, klein en goed vast te pakken. De Munchkin vind ik erg handig voor erbij. Deze heeft een lange steel en is ideaal om M van ‘een afstandje’ een beetje te helpen met z’n eten. Overigens laat de Munchkin lepel ook zien als het eten nog te warm is, dan verkleurt hij.

6. Lepel vullen

De lepel meteen zelf vullen is vaak nog een stap te ver. Dus in het begin vul je zelf de lepel en leg je deze neer op het bord of houd je deze voor je baby vast. Zo kan hij hem zelf pakken en naar de mond brengen. Laat je baby lekker met die lepel spelen, ook als hij er niet van eet. Er komt dan vanzelf een moment dat je baby ook zelf gaat proberen eten ‘op te lepelen’.

7. Voordoen

Doe het zelf voor. Een baby kopieert alles dus dat is ook een goede manier om zelf te leren eten. Neem heel overdreven zelf kleine hapjes, ga uitgebreid zitten kauwen en slik lekker theatraal door. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Ik probeer altijd ook met M mee te eten zodat hij mij ook ziet eten. Lunchen doen we samen en bij zijn avondeten heb ik altijd wat teveel gemaakt zodat ik ook wat kan eten. Overigens vind ik het ook belangrijk dat hij leert dat we samen aan tafel eten.

8. Complimenteren

Geef lekker veel complimentjes. Als je baby zelf die lepel naar z’n mond brengt is dat natuurlijk het beste wat je ooit hebt gezien 😉

9. Hou het leuk!

Eten moet, als je het mij vraagt, vooral leuk zijn. Nieuwe smaken ontdekken, gekke structuren vastpakken en gewoon lekker eten. Als M niet meer wil hoeft hij ook niet meer, ook als dat betekent dat hij niets heeft gegeten (al is dat vooralsnog niet vaak voorgekomen). En tafelmanieren komen wel als hij wat ouder is en snapt wat ik van hem vraag 😉

Hopelijk helpen deze tips om je baby zelf te leren eten. Als jij nog andere tips hebt, laat ze vooral hieronder weten!

Wil je ook weten hoe je je baby kunt leren drinken uit een beker? Lees dan ook ‘Je baby zelf leren drinken‘.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.