Overige

8x Babyuitzet wat je niet moet kopen

Er zijn eindeloos veel lijstjes te vinden met spullen die je ‘moet’ aanschaffen als je een baby krijgt. Iedereen heeft z’n eigen voorkeuren en ik dus ook. Hieronder 8x dingen voor de babyuitzet wat je niet moet kopen, naar mijn mening 😉

1. Schoenen

Deze staat echt met stip op nummer 1 van wat je niet moet kopen voor de babyuitzet.

Baby’s lopen over het algemeen in het eerste jaar nog niet en hebben schoenen dus niet nodig. Daarnaast is een schoen aan doen bij een baby denk ik de grootste uitdaging ooit. Ze werken namelijk niet echt mee dus zie die tenen maar eens in de neus van de schoen te krijgen.

Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik, pre-eigen-baby-tijdperk, wel schoenen cadeau heb gegeven. Máár, dat waren schoenen in de maat als je kind al kan lopen én het waren Nikes. En ieder kind heeft een paar Nikes nodig, toch?

2. Luiertas

Een officiële ‘luiertas’ is naar mijn idee gewoon een dikke vette marketing truc, een manier om meer geld te vragen voor een tas. Natuurlijk zitten er allerlei handige vakjes, e.d. in maar wat mij betreft is een gewone tas of rugzak net zo handig. Wij zijn zelf voor een rugzak gegaan, welke en waarom lees je in dit artikel.

3. Shampoo

Shampoo heb je in het begin echt nog niet nodig. Sterker nog, wij kregen het advies van de kraamzorg het de eerste tijd absoluut niet te gebruiken. Het haar en de hoofdhuid went daaraan, waardoor de ‘huid huishouding’ van het hoofd in de war raakt. Zoals mijn kapper ook altijd zegt; beter 1x in de week wassen dan iedere dag. Het is overigens ook beter om je baby niet iedere dag met zeep te wassen. En iedere dag wassen is eigenlijk ook nog niet nodig. Je lees hier meer over het badderen van je baby.

4. Commode

De commode, een frans woord voor ‘lage linnenkast’. Maar, wij kennen het vooral als een kast / tafel waar je je baby op kunt verschonen. En alle (baby)winkels staan er vol mee. Maar, écht nodig heb je zo’n babyvariant niet. Koop gewoon een kast, een ‘echte’ commode. Tips waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een commode heb ik voor je opgeschreven in ‘Praktische tips bij het inrichten van de babykamer‘.

5. Navelbandjes

Geeeeeen idee wat je daarmee moet. Ze werden gebruikt bij het navelstompje, als de navelstreng is doorgeknipt. Maar worden nu, naar mijn weten, niet meer gebruikt. Ze staan nog wel op baby uitzet lijsten. Mocht je het zeker willen weten kun je altijd je kraamzorg vast even vragen of zij het nodig vinden.

6. Spuugdoekjes

Spuugdoekjes (ook wel monddoekjes genoemd) zijn kleine doekjes die je bijvoorbeeld over je schouder kunt leggen om je baby na het eten te laten boeren. Vaak komt er dan wat spuug mee en dat doekje vangt het dan mooi op. Klinkt perfect en is het op zich ook. Ware het niet dat je hier ook prima een gewone hydrofiele doek voor kunt gebruiken.

7. Baby nagelschaar

Heb je die inimienie nagels van een pasgeboren baby weleens gezien? En die dan moeten knippen? Doodeng vind ik dat. Dus ik gebruik dat baby nagelschaartje niet en ben al braaf ruim een jaar aan het vijlen. M begint steeds meer tegen te stribbelen dus ook dan vijl ik liever dan dat ik per ongeluk verkeerd knip.

8. Flanellen luiers

Ook flanellen luiers kun je prima gebruiken. Maar echt een must is het wat mij betreft niet. Er wordt gezegd dat deze vooral gebruikt worden om je kind in te wikkelen, daarvoor zou ik alleen wel een grote maat willen en dan heb je eigenlijk gewoon een deken. Ze doen verder niets wat een hydrofiele luier / doek niet kan. Deze zou ik dus lekker achterwege laten.

Dat was ‘em, 8 dingen voor de babyuitzet wat je niet moet kopen. Heb jij nog andere dingen die je wat jou betreft niet moet kopen voor de babyuitzet? Laat ze vooral hieronder weten.


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.