8 tips bij verkoudheid baby
Baby’s worden vaak, heel vaak verkouden. Ze pikken een virusje zo op, dat is ook niet zo gek want ze stoppen alles wat ze tegenkomen in hun mond, gaan naar de kinderopvang waar andere verkouden kinderen zijn, etc. Die verkoudheid is niet zo erg, het is zelfs goed voor het immuunsysteem van je baby want ze bouwen weerstand op tegen het virus. En omdat baby’s nog minder virussen zijn tegengekomen in hun leven worden ze vaker verkouden dan volwassenen. Maar vervelend is het wel, je baby voelt zich niet lekker. Hier een aantal tips bij verkoudheid van je baby en ook wat je vooral niét moet doen.
Tips bij verkoudheid van je baby
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het je baby wat comfortabeler te maken bij een verkoudheid.
Neuspeer
Een neuspeer helpen om het snot en slijm uit de neus van je baby te zuigen. Het werkt heel simpel: je knijpt de neuspeer in, brengt hem in de neus van je baby en laat los. Dan zuigt de neuspeer al het losse snot en slijm op. Het is misschien een beetje raar om te doen de eerste keer maar het werkt als een trein.
Neusspray
Je kunt een neusspray / zoutoplossing gebruiken om het snot en slijm in de neus van je baby los te maken en op die manier eruit te krijgen. Als je baby echt heel erg verkouden is kun je eerst de neusspray gebruiken en vervolgens het losgekomen snot verwijderen met de neuspeer (hierboven). Kijk goed naar welke neusspray je koopt, ze zijn niet allemaal geschikt voor baby’s. Deze van Otrivin kan bijvoorbeeld wel.
Bed verhogen
Je kunt het bed verhogen bij het hoofdeinde om de ademweg wat vrijer te maken. Het slijm zakt makkelijker naar beneden als je baby met het hoofd iets hoger ligt. Leg bijvoorbeeld dikke boeken onder de poten van het hoofdeinde van het bed. Check wel dat je het hoofdeinde niet té hoog zet, dan zakt je baby naar beneden in bed.
Balsem voor baby’s
Een balsem kan de klachten iets verlichten en je baby helpen vrijer te ademen. Kijk ook hier weer goed dat je een balsem koopt die geschikt is voor baby’s. Eén van de balsems die wel geschikt is voor baby’s is die van LUUF.
Slapen
Als je je niet lekker voelt is er vaak één ding dat je wil en dat is slapen. Zeker als je baby erg verkouden is en zich dus helemaal niet lekker voelt is slapen een van de beste medicijnen. Laat je baby dus ook lekker wat langer slapen als dat nodig is.
Ogen schoonmaken
Als de ogen van je baby ook last hebben van de verkoudheid en na het slapen bijvoorbeeld met korstjes wakker wordt is het fijn dit even schoon te maken met een schone washand en schoon water. Breng bijvoorbeeld water aan de kook en laat dat afkoelen. Vervolgens maak je de washand nat met dat water en veeg je de ogen van de buiten- naar binnenkant schoon. En zorg dat je voor iedere keer vegen en ieder oog een schoon stuk washand neemt om te voorkomen dat je eventuele bacteriën overbrengt van het ene op het andere oog.
Drinken
Als je baby erg verkouden is en dus een flinke loopneus heeft of hele waterige ogen is het belangrijk dat vocht weer ‘bij te vullen’. Check dus of je baby voldoende drinkt om zo de vochthuishouding op peil te houden.
Stomende douche
Als je baby flink last heeft van de luchtwegen kan een warme, vochtige ruimte helpen. Ga in de badkamer naast een stomende douche zitten. De warme stoom kan je baby helpen vrijer te ademen.
Wat moet je niet doen bij een verkoudheid?
- Stomen boven een bak water zoals je dat als volwassenen kunt doen. Je baby is veel gevoeliger en de hete stoom kan leiden tot verbranding.
- Neusspray gebruiken met xylometazoline of oxymetazoline. Dat is een medicijn dat het slijmvlies laat slinken. Dat is niet geschikt voor baby’s omdat ze extra gevoelig zijn voor bijwerkingen van deze stoffen.
- Balsem met menthol erin. Dit mag je nooit gebruiken tot 2 jaar. Kinderen tot 2 jaar kunnen er een ademstilstand van krijgen.
Naar de huisarts
Een verkoudheid is gelukkig vaak heel onschuldig, maar zeker bij kleine baby’s moet je wel letten op een aantal alarmsignalen.
- Is je baby jonger dan 3 maanden oud? Bel bij koorts altijd meteen de huisarts.
Daarnaast bel je de dokter als je baby last heeft van één of meerdere van de volgende symptomen:
- benauwdheid;
- piepende ademhaling;
- sufheid;
- slecht drinken (minder dan de helft van normaal);
- een halve dag geen natte luiers heeft of niet geplast heeft;
- koorts: als je kind langer dan 3 dagen een temperatuur boven de 38 graden Celsius heeft, of als je kind koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt.
Bronnen: Consumentenbond en Arts & Zorg
Heeft je kind andere symptomen en/of ben je ongerust? Bel dan altijd de huisarts. Liever een keer teveel dan te weinig.
Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat, wanneer jij via deze links besluit iets te kopen op de betreffende website, ik daar een kleine bijdrage voor ontvang. Jij betaalt er overigens niets extra’s voor en het helpt mij een beetje. Dus dank je wel 🙂