De 6e ziekte bij je baby
Ben jij bekend met de 6e ziekte bij je baby? Ik kende het niet, tot dat onze dreumes M het vorige week ineens bleek te hebben. Wat het precies is en wat je kunt doen bij de 6e ziekte lees je hier.
De 6e ziekte bij onze dreumes
Onze dreumes, M, is gevaccineerd tegen de waterpokken. In Canada doen ze dat standaard en gezien we daar afgelopen jaar woonden heeft hij daar zijn eerste prik tegen waterpokken gehad. We hebben natuurlijk wel de keuze gekregen of we hem überhaupt wilden vaccineren tegen waterpokken. Wij hebben er voor gekozen hem wel te vaccineren omdat het a) wel fijn is dat hij dus geen waterpokken hoeft door te maken en b) het ook schijnt te beschermen tegen gordelroos op latere leeftijd en dat schijnt dan weer erg pijnlijk te zijn. Anyway, in Canada heeft hij dus zijn eerste prik gehad en hij moest, eenmaal weer hier in Nederland, zijn tweede nog krijgen. Gezien het geen standaard vaccinatie is moet je dat dan regelen via de huisarts en niet via het consultatiebureau. Dus vorige week heeft M zijn tweede vaccinatie tegen waterpokken gehad.
Op de tweede dag na de vaccinatie werd hij wat hangerig en had wat verhoging, niets geks na een vaccinatie. Dus hop, paracetamol erin en lekker slapen. Helaas kreeg hij echt koorts (39,7), werd heel huilerig en hangerig. Ook sliep hij ineens nachten van 13,5 uur, wat echt nog nooit eerder was voorgekomen. De koorts zakte na 3 dagen weer en hij leek weer richting de oude te gaan.
Maar toen kwamen er vlekjes in zijn hals en een dag later zat zijn hele romp onder de vlekjes en was hij continu aan het jengelen. Hij had er dus duidelijk last van. Na telefonisch consult (inclusief het sturen van foto’s) met de huisarts constateerde hij dat M de zesde ziekte had in plaats van een resultaat van de vaccinatie.
Wat is de 6e ziekte?
De zesde ziekte is een ‘viraal exantheem’, dat wil zeggen dat het een huidaandoening is die wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus is het herpesvirus (type 6 of 7). Gelukkig is het een vrij onschuldige huidaandoening. Het komt het meeste voor bij jonge kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar oud.
Besmetting
Besmetting vindt voornamelijk plaats door bijvoorbeeld niezen, hoesten en praten. Kindjes die naar de crèche gaan zijn natuurlijk makkelijke ‘prooien’ gezien kinderen daar elkaar eindeloos aanraken, snottebellen hebben, misschien wel spenen uitwisselen, spelen met hetzelfde speelgoed, uit zelfde bekers drinken, etc.
De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het daadwerkelijk ziek worden) is 5 tot 14 dagen, er kan dus best even tussen zitten.
Het RIVM geeft aan dat er geen specifieke cijfers zijn m.b.t. aantal besmettingen. Wel geven ze aan te denken dat de meeste kinderen onder de twee jaar oud het weleens heeft gehad.
Symptomen bij de 6e ziekte
Er zijn een aantal symptomen die passen bij de 6e ziekte.
- Een paar dagen na de besmetting krijgt je kind hoge koorts, tussen de 39,0 en 40,5 graad. Daar komen verder, over het algemeen, geen andere ziekteverschijnselen bij kijken.
- De koorts zakt na 3 tot 5 dagen.
- Als de koorts weg is komen er vlekjes in het gezicht, nek, armen en/of de romp.
- De lymfeklieren kunnen gezwollen zijn.
Let wel; veel van deze symptomen komen ook voor bij andere huidaandoeningen die ook veel voorkomen bij kleine kinderen. Speel dus vooral niet voor eigen dokter maar bel vooral je huisarts 🙂
Wat te doen?
In principe is er geen behandeling voor de 6e ziekte en gaat het vanzelf over.
Ons werd, door de huisarts, aangeraden om M vooral paracetamol te geven toen hij zich niet lekker voelde. Daarbij gaf hij aan dat je beter consistent kunt zijn en dus om de 4 uur (afhankelijk van de paracetamol, lees de bijsluiter!) een paracetamol kunt geven omdat er dan een ‘spiegel wordt opgebouwd’ en je baby er dus meer aan heeft. Paracetamol kan niet zoveel kwaad en kan je kind helpen zich net wat comfortabeler te voelen bij de koorts.
Daarnaast raadde hij aan om ‘koelzalf zonder rozenolie’ te smeren, dit is een vette crème die enigzins verlichting geeft op de huid. Waarom zonder rozenolie? Hij gaf aan dat dermatologen dit aanraden omdat dit beter is voor de gevoelige (baby)huid. Je kunt dit bij de apotheek halen zonder recept.
Houd je baby goed in de gaten qua koorts, vlekken en andere symptomen. Als je het niet vertrouwt of ongerust bent kun je beter één keer te veel dan één keer te weinig de huisarts bellen. Mijn huisarts benadrukte dit en dat vond ik eigenlijk wel prettig, zeker gezien je je al snel een (over)bezorgde ouder kunt voelen. Even bellen kan echt geen kwaad 🙂
Naar de opvang of thuis houden?
Mijn huisarts gaf aan dat de besmettelijke periode al voorbij is als er vlekjes ontstaan. Je kunt je kind dus prima naar de opvang brengen als hij zich goed voelt. Wel raad ik je aan altijd even te overleggen met je eigen opvang zodat ze op de hoogte zijn en jullie samen kunnen bespreken wat handig is. En als je kindje koorts heeft is het sowieso fijner voor hem om lekker thuis te zijn en uit te kunnen rusten. Slapen en rusten is het beste medicijn bij koorts.
Kun je het voorkomen?
Ik denk persoonlijk dat je het nooit helemaal kunt voorkomen en dat je vooral ook niet té veel moet willen voorkomen. Kinderen worden nu eenmaal sneller ziek maar bouwen ook weerstand op door in aanraking te komen met bacteriën en virussen.
Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op besmetting te verminderen:
- speelgoed regelmatig schoon maken. Zeker als er door zieke kindjes mee gespeeld is.
- bestek niet delen met anderen.
- spenen niet delen met anderen.
- pasgeboren baby altijd uit de buurt houden van hoestende en niezende mensen, mensen die verkouden zijn, een koortslip hebben, etc. Pasgeboren baby’s hebben een veel grotere kans op besmettingen.
- regelmatig de handen schoonmaken (of wassen als dat al lukt).
2 reacties
Aritha
Het is lastig. Ziekte komt nooit goed uit. Maar deze ziekte hebben al mijn kinderen gehad. Ik heb er 6. Iedereen kan het krijgen. Vooral kinderen onder de leeftijd van 2 jaar.
Weetje: Kinderen kunnen hun ouders besmetten. Maar een volwassene met zesde ziekte die zich goed voelt, kan gewoon werken.
Vlekjes zijn best schrikken toch?
Hanneke
Jeetje, 6 kinderen 🙂 Ziekte komt inderdaad nooit goed uit maar belangrijker dat ze zich dan toch zo comfortabel mogelijk voelen. Vond de vlekjes inderdaad best even schrikken, zeker als je niet weet wat het is / kan zijn!