Slapen,  Ritme

3 dingen die je wil weten als je een baby krijgt

M is nu 6 maanden oud. Terugkijkend op die afgelopen 6 maanden kom ik tot de conclusie dat je als je een baby krijgt 3 dingen echt wil weten. En misschien wist ik ze ergens wel maar ik had ze zeker niet ’top of mind’. Het had me heel wat radeloosheid en frustratie kunnen schelen. Dus hier: 3 dingen die je wil weten als je een baby krijgt.

Je gaat in de eerste weken denk ik al snel gewoon mee in wat er gebeurt; hij slaapt slecht, hij huilt, hij lijkt ongemakkelijk, hij wordt op het verkeerde moment wakker, hij eet onrustig, etc., etc.. En ik was vaak door de moeheid dan even niet in staat om ‘uit te zoomen’ en na te denken wat er nou aan de hand kon zijn als ik een overstuur kind in mijn armen had.

Terugkijkend waren de momenten dat hij zo ongemakkelijk was te herleiden naar 3 dingen. Drie dingen die je echt wil weten als je een baby krijgt.

1. Wakkertijd

Ik volg inmiddels een aantal slaapcoaches op Instagram. Ze hadden het op een gegeven moment over ‘wakkertijd’, de tijd die een baby van een bepaalde leeftijd wakker kan zijn. Waar ik met man en macht probeerde om ‘het’ schema uit de babyboeken te volgen en ik een baby had die aan het eind van de dag wallen tot op z’n knieën had, bleek ik 1 ding niet toe te passen: de tijd die M wakker kon zijn tussen dutjes door. Die was namelijk niet meegenomen in die schema’s.
Door hier rekening mee te gaan houden gaat het slapen overdag 10x beter. Ik weet hoe lang hij ongeveer wakker kan zijn, nu zo’n 2 – 2,5 uur, en kan dus zorgen dat hij in bed ligt voordat hij oververmoeid raakt. Pure winst. Echt.

2. Sprongetjes

De meningen zijn verdeeld over de gedachte achter de zogenaamde ‘sprongetjes’ waar een kind doorheen gaat. ‘Oei ik groei’ is een, bij veel moeders, bekend boek dat hier uitgebreid op in gaat. Zelf heb ik het boek niet maar op aanraden van een vriendinnetje heb ik wel de app aangeschaft. De app laat zien wanneer M ongeveer een sprong heeft, welk gedrag hij zou kunnen vertonen en welke nieuwe skills erbij horen. Vooral dat laatste neem ik met een korreltje zout, het lijstje geeft dingen aan die hij al lang kan of juist echt nog lang niét kan. Daar kijk ik voor mijn eigen gemoedsrust dus maar niet teveel naar.

Maar, het moment van de sprong komt wel redelijk overeen. Tijdens een sprong is M vaker overstuur, slaapt slechter en kan wat hangerig zijn. Het is dan fijn te weten dat het een sprong is, dan kun je het zelf mentaal allemaal wat beter aan 😉

3. Reflux

Bij alle baby’s komt melk weer omhoog en spugen ze een beetje uit. M leek er alleen ook nogal last van te hebben, ik vertel er hier meer over. Dit had ik vooraf niet kunnen weten maar is wel één van de factoren die meespeelden als hij overstuur was. Gelukkig heeft niet iedere baby hier last van.

Dit zijn de 3 dingen waar ik me wel op had willen voorbereiden en wat je dus echt wil weten als je een baby krijgt. Als ik me hier in de eerste weken/maanden bewuster van was geweest had ik e.e.a. veel beter kunnen plaatsen en er dus ook beter mee om kunnen gaan. Met denk ik als resultaat dat ik er zelf wat meer ontspannen in zou hebben gestaan. Hopelijk kun jij er nu je voordeel mee doen.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.