Overige

12 tips voor vliegen met een baby

We zijn in juni 2020 voor een jaar naar Canada verhuisd. Dit wisten we al toen ik zwanger werd en dus konden we ook berekenen dat we zouden gaan vliegen met een baby van 5 maanden. Het was een reisdag van zo’n 16 uur en een heel pittig dagje – vooral voor onszelf 😉 Maar, M deed het supergoed! Ik deel hier mijn tips met je.

Tips:

 1. Reiswieg. We hebben nadat we de vlucht geboekt hadden bij KLM meteen een reisbedje aangevraagd. Dit kan bij bijna iedere airline, zeker op lange vluchten. Het reisbedje hangen ze voor je op als je eenmaal goed en wel in de lucht zit. In ons geval heeft M er welgeteld een half uur in geslapen, hij vond alles om zich heen véél interessanter. Maar, als je een kindje hebt dat er wel lekker in kan slapen is het een absolute aanrader.
  Let wel: je baby mag een maximale lengte en maximaal gewicht hebben. Ze komen je baby niet met een meetlint opmeten maar op een gegeven moment passen ze er gewoon niet meer in.
 2. Kleding in handbagage. Zorg dat je voldoende kleding bij je hebt in de handbagage. Zo kun je verschonen als nodig maar ook laagjes aan en uit trekken. In het begin is het altijd koud in zo’n vliegtuig vanwege de airco maar later kan het weer heel warm worden. Dus fijn om wat opties te hebben.
 3. Kinderwagen reistas. Wij hebben onze kinderwagen, een Maxi Cosi Mura, meegenomen. Maar, gezien die uit losse onderdelen bestaat (onderstel, stoeltje, etc.) moet je hem wel goed inpakken. We hebben de Stokke PramPack gekocht en hem daarin meegenomen. Hoewel zo’n wagen in een reistas een enorm bakbeest is, was het heel handig. En je mag hem ook nog eens gratis inchecken bij KLM.
 4. Tot moment van vertrek zoveel mogelijk het eigen schema aangehouden. Wij vertrokken om 12:30 naar Schiphol. Ik heb hem toen om 11:30 in bed gelegd voor zijn middagdutje (iets eerder dan normaal) en om 12:20 weer wakker gemaakt.
 5. Voedingen tijdens de reis zoveel mogelijk op eigen schema en daarnaast op verzoek.
  Wij hadden ook een overstap dus dat heb ik wel even berekend. Als een voeding tijdens de overstap valt zou ik ervóór een voeding geven óf de voeding splitsen – ervoor en erna een beetje. Op die manier voorkom je een hongerige (en dus huilende) baby terwijl je over de luchthaven aan het racen bent.
 6. Je kunt de crew om warm water voor je fles vragen. Vraag die op tijd, zeker als je een fles wil geven tijdens het opstijgen/landen – vlak ervoor is de crew namelijk met veel andere dingen bezig.
 7. Flessen schoonmaken. Ik maakte me vooraf helemaal druk over hoe ik zijn flessen schoon zou krijgen na een voeding. Ik wilde al bijna 7 flessen gaan meenemen zodat we altijd een schone zouden hebben. Gelukkig konden mijn man en een vriendinnetje me even tot de orde roepen – het is namelijk écht ok als je na een voeding de crew vraagt je fles even te spoelen en die fles vervolgens nog een keer te gebruiken. En de crew van KLM is supervriendelijk, zeker voor mensen die vliegen met een baby. Ze helpen je graag.
 8. Poedertoren mee. Ik had een poedertoren gevuld met het aantal voedingen dat we nodig hadden + 1 voeding extra. Daarnaast had ik een andere poedertoren gevuld met wat halve voedingen voor evt. opstijgen/landen of een gesplitste voeding.
 9. Pakken melkpoeder in handbagage. Je mag een pak melkpoeder meenemen in je handbagage. Dus zowel jij als je reispartner(s) mogen een pak meenemen. Ideaal, je weet nl. nooit of je op bestemming dezelfde voeding kunt krijgen en het is wel fijn als die hetzelfde blijft. En als de reis onverhoopt langer duurt heb je in ieder geval genoeg voeding bij je.
 10. Oren klaren. Een baby snapt dit principe natuurlijk nog niet. Er zijn een paar opties om ze daarbij te helpen: fles geven of een speen.
  Bij de eerste keer opstijgen hebben we een halve fles gegeven. Geef die pas als er echt gas wordt gegeven en je bijna van de grond bent – anders is de fles al op tegen de tijd dat je in de lucht bent en het juist nodig is. We hebben hem bij de daling en weer opstijgen (na overstap) alleen een speen gegeven. Dat werkte ook prima voor hem. Is dus even ontdekken wat je baby fijn vindt.
 11. Vertrektijd van je vlucht. Wij vlogen naar het westen en kwamen dus 9 uur eerder aan. We vertrokken tegen het einde van de middag en kwamen laat in de avond op bestemming aan. De nacht moest dus nog beginnen.
  Dat was eigenlijk heel fijn; M had namelijk nauwelijks écht geslapen en we hebben hem dus bij aankomst in bed gelegd voor de nacht. Dus als het even kan: plan je vlucht op een handig moment.
 12. Wij hadden zelf geen extra stoel geboekt. We dachten het met het reiswiegje en bij ons op schoot wel te redden. Gezien hij nauwelijks in het wiegje heeft gelegen kun je je indenken waar hij zijn tijd heeft doorgebracht… bij mij op schoot. Prima voor een korte vlucht maar 16 uur lang met baby op schoot is wel pittig. Ik zou een volgende keer denk ik toch overwegen een extra stoel te boeken om hem in een maxi cosi daarop te kunnen zetten – dan heb je zelf ook af en toe een hand vrij.

We gaan terug naar Nederland als hij ongeveer 1,5 jaar oud is. Misschien is dat weer heel anders, ik ben benieuwd 😉

Ga jij vliegen met je baby, of heb je dat misschien al gedaan? En heb je nog (andere) tips of ervaringen? Laat ze vooral hieronder weten.

We zijn ook op vakantie gegaan toen hij 6 weken was, met de auto naar de sneeuw. Hoe dat ging lees je hier, wellicht staan daar ook wat nuttige tips voor je tussen.

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.