Verzorging

12 tips bij darmkrampjes van je baby

Niets zo vervelend voor zowel je baby als voor jou dan een baby die heel hard huilt en dus duidelijk oncomfortabel is. Zeker in de eerste weken moet je baby en zijn lijf enorm wennen aan de overgang van baarmoeder naar ‘zelf zijn’. Darmkrampen horen daar in de eerste weken ook bij en de ene baby heeft daar meer last van dan de ander. Tips bij darmkrampjes van je baby, hoe je ze kunt herkennen en om het je baby iets comfortabeler te maken lees je hier.

Darmkrampjes bij je baby

Ook na de geboorte is je baby nog enorm in ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek. Zo ook het hele maag- en darmstelsel van je baby. Die moet wennen aan de overgang van vruchtwater naar melk.

Vaak ontstaan de darmkrampjes rond de 2 weken oud en ligt de piek van de krampjes rond 6 weken oud. Daarna gaat het over het algemeen steeds beter. En rond 4 maanden oud is het maag-darmstelsel van je baby over het algemeen wel gewend aan de voeding.

Kenmerken darmkrampjes

Er zijn een aantal kenmerken de gepaard gaan met darmkrampjes.

 • Je baby gaat na de voeding huilen en lijkt ontroostbaar.
 • Gebalde vuisten.
 • Heel onrustig met de benen. Veel trappen en de benen optrekken.
 • Veel scheetjes.
 • Je baby kan zich ook overstrekken. Dan maakt je baby in plaats van een kromme rug een holle rug, hoofd naar achter, benen naar achter. Dit zagen wij overigens vooral bij M als hij last had van zijn reflux.

Tips bij darmkrampjes van je baby

Ik weet niet of je darmkrampjes helemaal kunt voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het wat minder vervelend te maken. Hieronder 12 tips bij darmkrampjes van je baby die helpen ze te verlichten.

 1. Fietsen met de benen. Leg je baby op de rug neer en maak fietsbewegingen met zijn benen. Door deze beweging verplaatst de lucht in de darmen waardoor je de ergste krampen kunt verhelpen. En dan kan het zijn dat je baby scheten gaat laten of zelfs gaat poepen.
 2. Rust tijdens de voeding. Drinkt je baby te snel? Probeer dan wat pauzes in te lassen. Een voeding die 20 minuten duurt is helemaal prima.
 3. Drinkt je baby te gulzig uit de fles, met veel lucht? Probeer dan een speen met een kleinere opening (kleinere maat speen). Op die manier kan hij niet zo gulzig drinken en komt er hopelijk minder lucht binnen bij het drinken.
 4. Goed proberen te laten boeren. Alle lucht die je baby binnenkrijgt tijdens het drinken moet ergens naartoe. Dus liever je baby helpen een paar goede boeren te laten dan dat de lucht binnen blijft en dus via de darmen naar buiten moet. En daardoor dus krampjes kan veroorzaken. Mocht je nog een paar ‘boer tips’ willen, die kun je in dit artikel over reflux tips vinden.
 5. Het schijnt dat baby’s die overdag teveel prikkels krijgen ook sneller last krijgen van krampjes. Mocht je het idee hebben dat dit bij jou baby ook het geval is, kijk dan eens hoe je meer rust kunt aanbieden.
 6. Leg een warmtekussen op het buikje. Een warme bron op je buik is altijd fijn als je buikpijn hebt, het verlicht de pijn een beetje. Let wel op dat je geen ‘normale’ kruik op de buik van je baby legt, die kunnen erg heet worden. Er zijn warmtekussens die geschikt zijn voor baby’s, kijk bijvoorbeeld eens naar dit warmtekussen dat gemaakt is voor baby’s, peuters en kleuters.
 7. Voeding kan voor krampjes zorgen. Gezien je baby’s maag-darmstelsel nog in ontwikkeling is, kan hij erg heftig reageren op wisselingen in voeding. Probeer dus bij 1 soort voeding te blijven. Mocht je het idee hebben dat de voeding die je geeft een oorzaak is van de krampen, neem dan vooral contact op met je huisarts of consultatiebureau.
 8. Mocht je borstvoeding geven kunnen de darmkrampjes bij je baby ook ontstaan door gevoeligheid voor iets dat jij gegeten hebt. Pittig eten bijvoorbeeld, of iets met veel kruiden, of ui, etc. Kijk dan eens of je iets in je eigen eetpatroon kunt aanpassen.
 9. Dragen helpt bijna altijd. Baby’s hebben sowieso behoefte om bij je te zijn maar je baby dragen kan heel erg helpen bij de krampjes. Hang je baby in een draagzak en blijf in beweging, die beweging is enerzijds afleiding maar werkt ook om de pijn te verlichten.
 10. Hou je baby vast. Vaak helpt het al om je baby op te tillen maar mocht dat nog niet voldoende zijn kun je je baby omdraaien op je arm. Dan ligt hij op zijn buik, op jouw onderarm. De druk van jouw arm / hand op de buik verlicht de pijn een beetje.
 11. Van zuigen kan je baby tot rust komen. Geef een fopspeen of, als je die niet gebruikt, bied je pink aan om op te zuigen.
 12. Een warm bad kan ook helpen om de krampjes een beetje te verlichten.
tips bij darmkrampjes van je baby
Baby op de buik, op de arm

Middeltjes van de drogist

Er zijn bij de drogist allerlei middeltjes te krijgen die zouden helpen bij o.a. darmkrampjes. Ik heb deze niet als tip hierboven gezet omdat mijn ervaring ermee niet heel positief was.
Wij hebben Infacol geprobeerd maar bij ons werkte het niet, hij leek er alleen maar meer pijn van te krijgen. M had ook reflux, dus daar kan het ook aan gelegen hebben. Er zijn genoeg mensen die dit soort middelen fantastisch vinden maar ik kan het dus niet aanraden.

Heb jij nog andere tips bij darmkrampjes van je baby? Laat ze vooral hieronder achter!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.