Voeding

Het belang van smaakontwikkeling van je baby

Over de Rapley methode vs het pureren van voeding heb ik eerder al wat verteld. Maar, ongeacht hóe je je baby eten geeft is het ook belangrijk na te denken wát je je baby te eten geeft. Dit draagt onder andere bij aan een goede smaakontwikkeling van je baby.

‘First 100 foods’

Je baby voor de eerste verjaardag kennis laten maken met 100 verschillende smaken zou goed zijn voor de smaakontwikkeling. En daarmee zou je baby op lange termijn een betere eter worden. Nu horen we datzelfde over ‘eerst groente en daarna pas starten met fruit’. Persoonlijk geloof ik dat kennismaken met verschillende smaken meer doet met het smakenpallet van een jong kind dan of hij wel of niet gestart is met broccoli voordat hij een keer banaan kreeg.

Nu ben ik wel gestart met groente, ook omdat ik toen nog niet heel veel meer had gelezen over babyvoeding. Maar nadat we de eerste paar smaken hadden gehad wilde ik toch meer weten over wat ik allemaal kan aanbieden en hoe.

Hoe introduceren

Als je start met het geven van vaste voeding volgens de Rapley methode als je baby 6 maanden is en je voordat je baby 12 maanden is 100 verschillende smaken gehad wilt hebben, moet je wel even doorpakken.

Katie Ferraro heeft het volgende ‘schema’ daarvoor bedacht. Ze introduceert iedere week 5 nieuwe smaken: 1x fruit, 1x groente, 1x iets met zetmeel, 1x proteïne en 1x een bonussmaak. Bij de bonussmaak kun je denken aan kruiden zoals bijvoorbeeld koriander of citroen.

smaakontwikkeling van je baby

Inspiratie voeding

Ik ben op onderzoek uit gegaan om te kijken wat ik dan allemaal zou kunnen aanbieden om de smaakontwikkeling van onze baby, M, te stimuleren. Ik kwam best wat fijne inspiratie tegen, die deel ik hier graag met je.

Artikelen

Ik stuitte op een aantal artikelen over ‘a baby’s 100 first foods’, zoals deze en deze. In deze artikelen zitten ook linkjes naar checklists die je kunt printen. Zo kun je makkelijk bijhouden wat je hebt gegeven en hoe de reactie van je kind was.

En wat ik hier prettig aan vind is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende categorieën voeding. Bijvoorbeeld proteïne of granen maar ook kruiden. Hierdoor ben je veel bewuster van wat je geeft en of dit in verschillende categorieën valt. Een baby heeft namelijk niet alleen groente nodig om te groeien maar ook vis/vlees en koolhydraten. En juist het aanbieden van de combinaties helpt de (smaak)ontwikkeling van je baby.

Daarnaast zijn er nog vele andere lijsten met inspiratie voor de eerste 100 smaken. Dat hoeven natuurlijk niet voor ieder kind dezelfde smaken te zijn, het gaat om de variatie. En eerlijk is eerlijk, ik vind het voor mezelf vaak al lastig te bedenken wat ik moet eten dus ook voor mijn baby. Zo’n lijstje geeft weer wat nieuwe ideeën.

Instagram accounts

De één houdt er van om via boeken kennis te vergaren, de ander vindt eindeloos websites afspeuren prettig en ik hou ervan om beknopt informatie te krijgen via Instagram. Ook over dit onderwerp zijn er een aantal Instagram accounts die ik fijn vind om te volgen:

Solid starts. Jenny geeft heel veel inspiratie en informatie over wat je kunt geven en hoe je dat kunt aanpakken. Wat ik bij haar o.a. heel prettig vind is dat ze met beeld laat zien hoe je voeding moet aanbieden voor bepaalde leeftijden (6-9 maanden, 9 – 12 maanden, etc.).
Ook laat ze je zien hoe het aan haar eigen eettafel met 3 kinderen gaat. Het account is ze gestart omdat haar oudste zoon een ‘lastige eter’ is en ze dat anderen wil besparen.
Haar account en website is mijn absolute ‘go to’ als ik even wil weten hoe ik iets moet klaarmaken/aanbieden. Maar ook voor inspiratie wat ik M kan geven. De site is heel duidelijk, er staan ingrediënten op die ik zelf niet zou kunnen bedenken en je kunt evt. ook nog haar gidsen aanschaffen.

The babyled wean team. Gerund door een moeder van 7 (!) kindjes. Ze geeft heel veel inspiratie, tips, beeldmateriaal van baby’s die eten, informatie over het kokhalzen vs. stikken, etc. Vooral dat laatste vind ik fijn om te krijgen. Het is toch iedere keer weer spannend als er een grote hap naar binnen gaat.
Je kunt ook haar gratis webinar volgen met als incentive een lijst met ‘100 first foods’. Ik heb de webinar gevolgd. Een kleine break down van dat webinar: de eerste 10 minuten was een introductie van haarzelf. Toen ging het 15 min over het introduceren van voeding volgens de Rapley methode, daarna 15 minuten over haar programma. Pas in de laatste 5 minuten kreeg je de ‘100 first foods’ lijst. Stel je er dus niet al teveel bij voor 😉

De hierboven genoemde volg ik met veel aandacht. Maar er zijn nog vele andere accounts die je wat inspiratie kunnen geven, zoals:

Wean in 15
Baby led kitchen
Healthy Mom Healthy Kids
My little food critic

En dan nog even deze gezelligerd:
Jensen eats food – baby Jensen wordt gevolgd in de eerste 100 smaken. Er wordt steeds een foto gedeeld van wat hij krijgt, hoe ze dat hebben klaargemaakt en ze delen een video hoe Jensen het zit te eten. Ik vind het vooral heel leuk om ‘in de praktijk’ te zien hoe een baby dit doet. En ‘baby Jensen’ is één van de vele accounts waar je dit lekker concreet kunt volgen.

Hoe gaat dat dan in de praktijk?

Ik hou me niet echt aan de 5 nieuwe smaken per week zoals ik eerder beschreef omdat ik dat teveel geplan vind. Maar, ik merk wel dat bovenstaande mij enorm helpt bij het bedenken wat ik M allemaal te eten kan geven.

Mijn conclusie is dat hij eigenlijk bijna alles kan eten, je moet alleen even weten hoe je het passend bij de leeftijd klaarmaakt. Ik geef M inmiddels allerlei dingen te eten die ik anders niet zo snel nu al (hij is op dit moment 9 maanden oud) gegeven zou hebben, bijvoorbeeld groene asperges, gepofte knoflook, rode bieten of zalm. En hij vindt het heerlijk! Hij lijkt zelfs al wat favorieten te hebben; als er bijvoorbeeld rode bieten op het bord liggen weet hij niet hoe snel hij die moet pakken. En ik vind het dan weer heel leuk om hem zo lekker te zien eten.

Hopelijk helpt dit jou ook om je baby veel verschillende smaken voor te schotelen en de smaakontwikkeling van je baby te ondersteunen. Veel plezier!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.