Voeding

100 eerste smaken voor goede smaakontwikkeling bij je baby

Over de Rapley methode vs het pureren van voeding heb ik eerder al wat geschreven, dat vind je hier. Maar, ongeacht hóe je je baby eten geeft is het ook belangrijk na te denken wát je je baby te eten geeft voor een goede smaakontwikkeling.

‘First 100 foods’

Je baby voor de eerste verjaardag kennis laten maken met 100 verschillende smaken zou goed zijn voor de smaakontwikkeling. En daarmee zou je baby op lange termijn een betere eter worden. Nu horen we datzelfde over ‘eerst groente en daarna pas starten met fruit’. Persoonlijk geloof ik dat kennismaken met veel verschillende smaken meer doet met het smakenpallet van een jong kind dan of hij wel of niet gestart is met broccoli voordat hij een keer banaan kreeg.

Nu ben ik wel gestart met groente, ook omdat ik toen nog niet heel veel meer had gelezen over babyvoeding. Maar nadat we de eerste paar smaken hadden gehad wilde ik toch wat meer weten over wat ik allemaal kan aanbieden en hoe.

Inspiratie

Ik ben op onderzoek uit gegaan en kwam best wat fijne inspiratie tegen, die deel ik hier graag met je.

Artikelen

Ik stuitte op een aantal artikelen over ‘a baby’s 100 first foods’, zoals deze en deze. In deze artikelen zitten ook linkjes naar checklists die je kunt printen. Zo kun je makkelijk bij te houden wat je hebt gegeven en hoe de reactie was.

En wat ik hier prettig aan vind is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende categorieën voeding, bijv proteïne, granen maar ook kruiden. Hierdoor ben je veel bewuster van wat je geeft en of dit in verschillende categorieën valt.

Daarnaast zijn er nog vele andere lijsten met inspiratie voor de eerste 100 smaken. Dat hoeven natuurlijk niet voor ieder kind dezelfde smaken te zijn, het gaat om de variatie. En eerlijk is eerlijk, ik vind het voor mezelf vaak al lastig te bedenken wat ik moet eten dus ook voor mijn baby. Zo’n lijstje geeft weer wat nieuwe input.

Instagram accounts

Er zijn een aantal Instagram accounts die ik fijn vind om te volgen:

The babyled wean team. Gerund door een moeder van 7 (!) kindjes. Ze geeft heel veel inspiratie, tips, beeldmateriaal van baby’s die eten, informatie over het kokhalzen vs. stikken, etc. Vooral dat laatste vind ik fijn om te krijgen – het is toch iedere keer weer spannend als er een grote hap naar binnen gaat.
Je kunt haar gratis webinar volgen, dat heb ik gedaan. De eerste 10 minuten was een introductie van haarzelf, toen ging het 15 min over het introduceren van voeding volgens de Rapley methode, daarna 15 minuten over haar programma en in de laatste 5 minuten kreeg je de ‘100 first foods’ lijst. Stel je er dus niet al teveel bij voor 😉

Solid starts. Zij geeft ook heel veel inspiratie en informatie over wat je kunt geven en hoe je dat kunt aanpakken. Wat ik bij haar bijvoorbeeld heel prettig vind is dat ze met beeld laat zien hoe je voeding moet aanbieden voor bepaalde leeftijden (6-9 maanden, 9 – 12 maanden, etc.). Ook laat ze je in haar stories zien hoe het aan haar eigen eettafel met 3 kinderen gaat en wat ze eten.

De hierboven genoemde volg ik met veel aandacht. Maar er zijn nog vele andere accounts die je wat inspiratie kunnen geven, zoals:

Wean in 15
Baby led kitchen
Healthy Mom Healthy Kids
My little food critic

En dan nog even deze gezelligerd:
Jensen eats food – baby Jensen wordt gevolgd in de eerste 100 smaken. Er wordt steeds een foto gedeeld van wat hij krijgt en hoe ze dat hebben klaargemaakt en daarnaast een video hoe Jensen het zit te eten.

Hopelijk helpt dit jou ook om je baby veel verschillende smaken voor te schotelen en de smaakontwikkeling te ondersteunen. Veel plezier!

Ken je iemand voor wie deze blog ook interessant kan zijn? Deel ‘m dan vooral!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.